In Europa is veel moois te ontdekken, en vanuit Nederland is het meeste gemakkelijk per trein, auto, fiets of zelfs te voet te bereiken. Wil je toch sneller, dan duurt een vlucht niet langer dan drie uur. Ondanks die grote Europese verscheidenheid herken je ongetwijfeld de aantrekkingskracht van nog verdere oorden. Het echte onbekende, het bewust opzoeken van een cultuurshock en de grenzen van je comfortzone. Heerlijk. Het grote nadeel? De lange vlucht erheen. Wij bieden uitkomst: zie hier acht voor de hand liggende maar nuttige tips, handig op een rijtje. Zo vanzelfsprekend dat je ze altijd weer vergeet.

 

  • Draag comfortabele, ruim zittende kleding waar je je fijn in voelt. Dat kan een verwassen oranje trainingspak zijn, zolang je het niet vervelend vindt daarin ook je overstapuren in een fancy pilotenbar door te brengen. Zorg er in ieder geval voor dat je je armen en benen kunt bedekken: tijdens een nachtvlucht zorgt alleen een dekentje meestal niet voor genoeg warmte. Ook de vliegveldairco wil nog wel eens te hard aanstaan.

 

  • Doe in het vliegtuig je schoenen uit en trek warme sokken aan. Dat vermindert de afknelling van de bloedsomloop – en het vermindert de zweetvoetengeur voor je medepassagiers.

 

  • Eet en drink voldoende, maar probeer daarbij het ritme van de nieuwe tijdzone aan te houden. Je hoeft niet om half twee ’s nachts een tweede keer te gaan avondeten, alleen maar omdat je het aangeboden krijgt.

 

  • Zorg voor een mini-toilettasje met tandenborstel en tandpasta, gezichtsdoekjes, crème, deo en lippenbalsem. Zo kun je je tussendoor of aan het einde van de reis even opfrissen – dat geeft direct een wakkerder gevoel. Bij droge ogen zijn oogdruppels een aanrader.

 

  • Bedenk wat je wilt doen tijdens de vlucht een maak een losse planning. Zo breek je de reis op in kleinere, behapbare stukjes.

 

  • Daarover gesproken: kies een boek, een film, een serie of een activiteit die je leuk vindt, niet een die veel moeite kost. Die moeilijke, mooie klassieker is hoog in de lucht echt niet toegankelijker dan op de grond. Integendeel.

 

  • Probeer tijdens een nachtvlucht te slapen, met oordoppen in en een maskertje op, óók als je zeker weet dat je dat niet kan. Van zitten met je ogen dicht en rustig ademen rust je ook uit.

 

  • Tot slot: boek een goed, comfortabel ho(s)tel voor de eerste nacht(en). Zelfs de meest vreselijke vlucht met honderd hoestende mensen en honderd huilende baby’s wordt draaglijk door de gedachte aan een echt bed, een echte douche, roomservice en een zwembad op het dak.

 

Blijft het toch verschrikkelijk, de grootste troost: aan alles komt een eind. Zelfs aan de langste vlucht ter wereld (die van Doha naar Auckland, uitgevoerd door Qatar Airways – 14.500 kilometer en bijna 17 uur).

 

Goede reis!

 

klein vliegtuig