De acht mooiste stranden van de wereld, de vijf leukste steden van Europa of 20 tips voor Nijmegen; er is bijna geen ontkomen aan op het wereldwijde web. Hoewel de overweldigende hoeveelheid lijstjes bij veel mensen op weerstand stuit, zijn we er toch verzot op (of in ieder geval geneigd om erop te klikken, want jij leest dit nu ook). Lijstjes zijn visueel aantrekkelijk en zorgen ervoor dat we direct orde kunnen scheppen in de informatie die we onder ogen krijgen. Dat is prettig in een tijdperk waarbij we veel prikkels op ons afgevuurd krijgen. Volgens the New Yorker is het lezen van een opsomming ‘alsof je een vers sapje drinkt in plaats van te moeten kauwen op een bos boerenkool’. Vandaag bieden wij jullie daarom een vloeibaar vitaminebommetje aan in de vorm van tien tips voor (minder bekende) vakantie- en reisapps anno 2019. Alle apps zijn geschikt voor zowel Android als iOs tenzij anders vermeld.

Santé!

 

Tien handige apps voor reizen en vakantie1. Packpoint

Niets vergeten met een waterdichte paklijst

We schreven al eens eerder over de stress die het pakken van koffers kan veroorzaken en hoe je dit zo efficiënt mogelijk kan doen. Een handige app die je helpt bij het maken van een selectie is Packpoint. Je voert er niet alleen items in maar ze denken ook met je mee. Zo wordt er rekening gehouden met weersomstandigheden maar ook met de activiteiten en de duur van je reis of vakantie. Het werkt het beste om eerst een algemene lijst te maken en die later aan te passen naar eigen smaak. Nog een pre: je kunt packpoint linken aan de organisatie-app TripIt (zie tip hieronder).

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties

2. TripIt

Het meest complete reisoverzicht

TripIt is een fantastische app voor iedereen die van plannen en overzicht houdt. Deze app maakt een einde aan losse tickets, reserveringen en kaartjes in mailboxen en aparte apps want deze app bewaart alles op één plaats Je stuurt je bevestigingsmails naar plans@tripit.nl en TripIt creëert een kaartje met een master itinerary waarin alles op een rijtje is gezet. Er is overigens ook de mogelijkheid om Tripit toegang te geven tot je mailbox waar ze dan automatisch scannen op reserveringen en tickets. Naast een handig overzicht krijg je ook allerlei extra info zoals de veiligheidsrating van de buurt waar je verblijft, hoe laat je het openbaar vervoer moet nemen om op tijd te zijn voor je vlucht, naar welke bagagebelt je moet om je koffer op te halen etc. Het heeft een hoog big-brother-is-watching-you-gehalte maar voor de controlebehoeftige zielen onder ons biedt het zeker uitkomst.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties3. Trail Wallet

Onderweg inzicht in je budget en uitgaven

Reis je op een strak budget of vind je het interessant om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen? Dan is Trail Wallet een leuke en nuttige app. De app is ontworpen door reizigers en heeft een intuïtieve interface. Als je je gemaakte kosten invoert, krijg je mooie diagrammen en zie je direct wat je hebt uitgegeven in euro’s. Nadeel: hij is alleen beschikbaar voor iOS. For Android-gebruikers is Trabeepocket een goed alternatief.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties4. Touchnote

Stuur direct een (foto)kaartje naar je oma

Touchnote is misschien niet de meest nuttige app uit het lijstje maar wel een hele gezellige! Met deze app verstuur je namelijk direct vanaf je smartphone een ansichtkaart. Je kunt bijvoorbeeld direct een kaart sturen met een leuk vakantiekiekje. Het enige wat je hoeft te doen is de app te openen, de foto, een tekstje en een adres toe te voegen en voilà: je kaartje is onderweg. Je koopt van tevoren credits dus over postzegels of extra betalingen hoef je je niet meer druk te maken. Het kost je $1,50 (ongeveer €1,30) om een kaartje te versturen, dus ook dat valt mee.

 

5. Maps.me

Nooit meer verdwalen met offline kaarten

Google maps is handig en bij iedereen bekend maar maps.me is een beter alternatief op reis. Het is een gratis route-app die je ook offline kunt gebruiken. Je downloadt van tevoren de kaarten en dan kun je altijd zien waar je bent, waar je naartoe moet en hoe lang het nog duurt tot je op de plek van bestemming bent. Bijkomend voordeel is dat de app ook informatie geeft over de dichtstbijzijnde hotels, benzinestations, musea etc. Voor de fietsers onder ons: je ziet op deze app ook precies welk hoogteverschil je kunt verwachten.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties

6. Flush Toilet Finder

Een kaart met alle openbare toiletten

Niets is vervelender dan heel nodig moeten plassen (of erger) maar geen idee hebben waar dit kan. Flush Toilet Finder maakt een einde aan dit probleem want in de database staan meer dan 100.000 toiletten over de hele wereld opgeslagen. Het ruikt misschien niet altijd naar bloemetjes op een openbaar toilet maar als je écht nodig moet, maakt dat niet meer uit. Je voert je zoekopdracht in en krijgt dan te zien waar de dichtstbijzijnde wc zich bevindt en hoe je er moet komen. Ook zie je direct of je er geld voor moet betalen en of het toilet geschikt is voor gehandicapten. Heb je op reis vaak wc-stress? Download dan zeker deze app.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties7. Citymapper

Al het openbaar vervoer in één app

Wanneer je op stedentrip bent en gebruik maakt van het openbaar vervoer kan dat veel uitzoekwerk zijn. Met de app citymapper plan je heel simpel hoe je van A naar B komt en weet je welk transportmiddel je het best kunt gebruiken. Ook bevat de app overzichtskaarten met bus- en metroverbindingen en kun je er zoeken op bijvoorbeeld specifieke buslijnen. Let op: de app werkt alleen voor grote steden. In Nederland werkt het bijvoorbeeld alleen in de Randstad.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties 8. Weather Bug

Alles weten over het lokale weer

Bijna elke smartphone heeft een standaard weerapp waarin je kunt zien wat de weersvoorspellingen zijn. Toch hebben wij al vaak meegemaakt dat de iPhone aangaf dat het regende terwijl wij gewoon een boek zaten te lezen in de zon (of andersom). Vooral in bijvoorbeeld bergachtige gebieden kan weer lokaal nogal verschillen. De app Weather Bug is toegespitst op hyperlokaal weer en geeft een hoop extra informatie zoals bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, windkracht, gevoelstemperatuur en de locatie van de dichtstbijzijnde blikseminslagen (toch altijd leuk om te weten). Ook zit er een buienradar in met een mooie overzichtskaart.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties9. Get your guide

Tours en activiteiten plannen

Met Get your guide kun je wereldwijd tours en activiteiten plannen. Je kunt niet alleen zoeken op specifieke activiteiten maar bijvoorbeeld ook op locatie. Wij zochten bijvoorbeeld ooit op ‘activities Berlin’ en boekten een fantastische tour langs allerlei Berlijnse straatkunst en graffiti. Je komt via deze app dus ook op activiteiten, trips of tours waar je misschien helemaal niet aan gedacht had. Ook koop je er vouchers voor culturele attracties (vaak met korting) of tickets voor het openbaar vervoer. Je betaalt via de app en voor de rest werkt alles via QR-codes.

 

Tien handige apps voor reizen en vakanties10. Flio

Alle ins en outs van de luchthaven

Het mag dan misschien in bepaalde kringen niet meer bon ton zijn, toch is het nemen van het vliegtuig soms echt nodig om ergens naartoe te gaan. Bij vliegen horen luchthavens en het kan zomaar zijn dat je tijd te doden hebt door een vertraging, overstap, of omdat je – zoals een echte Hollander betaamt – al drie uur van tevoren door de douane heen bent. In de Flio-app krijg je vluchtinformatie en zie je precies wat er allemaal te doen is op het vliegveld. Ook vind je er kortingscoupons voor restaurants. Een proef op de som voor Schiphol leverde bijvoorbeeld een 2-voor-de-prijs-van-1-actie op bij Starbucks en 15% korting bij La Place.

Dit waren onze beste apps voor het reizen. We wensen je een fantastische vakantie! Nog meer tips nodig? Wij schreven eerder verhalen met tips voor tijdens een vlucht, tips voor de eerste vakantie met je geliefde en reistips voor 2019.