Verliefd droom je over eindeloze dagen samen met je nieuwe liefde. Alleen aandacht voor elkaar, even weg van werk, studie en andere verplichtingen, ergens waar het wat warmer is en het eten lekkerder. Dan is het tijd voor de eerste vakantie samen met je vriend of vriendin. Een mijlpaal! Maar een gezamenlijke vakantie is ook een stresstest voor relaties. Het aantal scheidingsaanvragen zou in september hoger zijn dan in de rest van het jaar, vanwege de (zoveelste) zomervakantie waarin stellen elkaar (letterlijk) de tent uit vochten. De eerste vakantie samen is dus een moment van de waarheid: vinden jij en je geliefde elkaar in de stromende Ierse regen / in een overvolle bus / hongerig op zoek naar een geschikt restaurant nog steeds leuk? En waar ga je voor de eerste keer heen, wat ga je doen en wat is het beste moment? We vroegen het onze lezers en geven tips.

 

De meeste stellen gaan na een maand of zes voor de eerste keer samen op vakantie, bleek uit het niet representatieve touristico-onderzoek. ‘Vakantie’ is hier breed gedefinieerd: alles langer dan een nacht weg van huis. Waarheen – Texel of Zuid-Afrika – maakt daarbij niet uit. Was het een spannend moment? Nee, antwoordt vrijwel iedereen. ‘We hadden al samen een huis gekocht voor we samen op vakantie gingen,’ bekent een van onze lezers. ‘Het was een verrassingsreis en ik was veel banger dat mijn vriend erachter zou komen dan dat ik me druk maakte om de dagen samen,’ vertelt een ander. Beide geïnterviewden zijn nog steeds samen met de reisgenoot van toen.

De locatie van de eerste reis samen krijgt vaak iets magisch. ‘Smoorverliefd ben ik ooit naar Londen geweest. We zijn naar een voetbalwedstrijd geweest in Wembley. Het was er druk en koud en ik houd niet van voetbal, maar ik vond alles geweldig.’ Toch ging deze relatie enige tijd later uit en terug in Londen is de geïnterviewde niet meer geweest. ‘Geen bewuste keuze, maar misschien ben ik onbewust toch bang dat ik de stad dan veel minder vind dan toen.’ Eenzelfde mooie glans kregen Parijs (‘we hebben alleen gedaan waar we goed in zijn: wijn drinken en zwammen’) en Florence (‘Het was heerlijk ontspannen en we hebben ook mijn grootste liefde David opgezocht’).

Zijn vooral stedentrips populair als eerste vakantie? Het lijkt er wel op, al zijn er mensen die vijf weken lang gingen fietsen in Frankrijk, of een ticket naar de andere kant van de wereld boekten voor maanden later, terwijl de relatie net een maand of twee oud was (ondergetekende). De fietsers kregen hun eerste grote ruzie bij het opzetten van de tent, maar hebben dat geruzie nu, tien jaar later, nog steeds. Uit eigen ervaring: warme vliegvelden, lange nachtvluchten en kapotte vliegtuig-tv’s, zijn ook niet bevorderlijk voor de sfeer, maar een herhaling van die eerste reis wordt inmiddels overwogen.

Er zijn drie grote risicofactoren die de eerste reis samen flink kunnen bemoeilijken. Allereerst is er de kans dat je er heel veel druk oplegt (‘het moet elke seconde goed en gezellig en geweldig zijn’). Daarnaast ben je op vakantie veel meer samen en, voor sommigen nog belangrijker, heb je veel minder tijd voor jezelf. Best lastig als je daar wel af en toe behoefte aan hebt. Tot slot zou het kunnen dat jij en je geliefde een heel ander idee hebben van wat een perfecte vakantie is. Lang uitslapen versus vroeg op om de omgeving te verkennen. Je onderdompelen in luxe versus back to basics. Om te voorkomen dat je vakantie of misschien zelfs je prille relatie hierdoor verpest wordt volgen een paar touristico-tips voor die eerste vakantie samen. (Overigens ook van toepassing op elke andere vakantie met meer mensen dan alleen jezelf.)

1) Praat over je verwachtingen
Vertel elkaar van tevoren hoe je de vakantie voor je ziet. Wil je veel zien of juist luieren? Wil je zelf koken of uit eten? Veel lopen of met een taxi? Veel geld uitgeven of het zuinig aan doen? Je kunt beter nu al verwachtingen uitspreken en eventueel bijstellen, dan wanneer je straks uitgehongerd op zoek bent naar een café of mokkend aan het (veel te vroege) ontbijt zit.

2) Bespreek wat je doet bij problemen
Als je dan toch aan het praten bent: wat als jullie echt andere dingen willen en er wrijving ontstaat? Wil je koste wat het kost een compromis vinden, ruilen jullie activiteiten uit (‘in de ochtend gaan we naar jouw stenententoonstelling, in de middag naar mijn kookworkshop’) of vinden jullie het niet erg af en toe iets apart te doen? Ook dit is meestal makkelijker in een ontspannen gesprek dan op het moment zelf.

3) Oefen klein
Je hoeft niet direct de eerste keer ver weg te gaan, lang weg te blijven en veel geld uit te geven. (Kan natuurlijk wel: zie hierboven.) Een paar dagen kamperen een half uurtje verderop is ook een avontuur, of een bezoekje aan een Nederlandse of Belgische stad. In het juiste gezelschap is alles mooi, ook bij kou en regen of extreme warmte (again: zie hierboven).

4) Wees niet bang tijd voor jezelf te nemen
Sommige mensen hebben hier meer behoefte aan dan anderen, maar vrijwel niemand is 24 uur per dag op zijn best. Even wat voor jezelf willen doen is geen verspilling van kostbare tijd samen. Sterker nog, door op tijd rust te nemen, doe je jezelf en je reisgenoot waarschijnlijk een groot plezier. Beter een half uurtje korter op voornoemde stenententoonstelling dan de dag erna de hele dag chagrijnig.

5) Onthoud dat het niet perfect hoeft te zijn
De gedachte dat deze eerste vakantie samen jullie beste vakantie ooit moet zijn, werkt zó verlammend dat er mogelijk geen volgende vakantie meer in zit. De kans dat er iets tegenzit (het weer, de overnachtingsplek, het eten) is groot, dus leg je daar alvast bij neer. Ook met natgeregend haar kun je goede gesprekken hebben, vermoeide voeten vragen om een voetmassage en koud douchen schijnt heel gezond te zijn. En als jullie samen blijven, zal de herinnering aan deze reis hoe dan ook perfect zijn – tijd maakt zelfs vies eten weer zoet.