Dankzij het Verdrag van Schengen is oponthoud bij de grens al bijna 25 jaar verleden tijd. Korter geleden, in 2017, zijn de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland onder druk van de EU flink verlaagd. Het maakt niet meer uit of je in je eigen land bent of daarbuiten, bellen en internetten kost overal evenveel. Roam like at home. Zijn onze reizen in Europa daardoor veranderd?

 

 

Ja, want we kunnen Google Maps gebruiken

Het grote Michelin-boek met gedetailleerde kaarten van heel Frankrijk, Duitsland of Portugal; nog niet zo lang geleden kon ik me een autovakantie zonder dit boek nauwelijks voorstellen. Maar hoe leuk ik kaartlezen ook vind, tegenwoordig vertrouw ik op Google Maps. Daardoor vind ik mezelf nu regelmatig terug op veel te smalle plattelandsweggetjes, omdat dat volgense het algoritme de snelste route is . Maar ik prijs mezelf gelukkig als ik zonder problemen na een lange reis met volle blaas, moe en hongerig het geboekte huisje of hotel weet te vinden. Ook files zijn van tevoren te zien, net als mogelijke alternatieve sluipweggetjes. Tankstations, restaurants, supermarkten… dankzij de dataroaming heeft de route geen geheimen meer en behoren ruzies daarover tot het verleden – totdat het GPS-signaal wegvalt natuurlijk.

 

 

Ja, want we kunnen nu heel makkelijk in contact blijven met het thuisfront

Ook vóór de verlaging van de internetkosten was het natuurlijk mogelijk om aan thuisblijvers te laten weten hoe het ging. Nu kan die boodschap geïllustreerd worden met foto’s en filmpjes, indien gewenst de hele dag door. Je kunt gelijk je verhaal kwijt, jaloers maken met je vakantie en laten delen in je (on)geluk. Die overvloed aan contactmogelijkheden maakt het wel moeilijker om los te komen van ‘thuis’ en het dagelijks leven. Het oude excuus dat je in het buitenland slecht bereikbaar bent, is in Europa niet meer houdbaar. Dat betekent ook dat je op vakantie met werk bezig kan blijven, of met familiegedoe, of met die groepswhatsapp voor een verjaardag binnenkort.

 

 

Ja, want we kunnen nu social media blijven gebruiken

Een vakantiekiekje op Instagram is zo gepost. Een kort filmpje ook. Daarna kun je even blijven hangen om te zien wat andere mensen aan het doen zijn. Snel doorklikken naar iemand die je nog van vroeger kent. Afgeleid worden door een advertentie. Vervolgens zie je  een plek nóg paradijselijker dan waar je nu zelf bent. En dat je vrienden het ook gezellig hebben zonder jou. Ondertussen baal je dat jouw vakantieoutfit vloekt met de omgeving en dat de compositie beter had gekund. En voor je het weet ben je, ook op vakantie, weer een uur verder.  

 

 

Ja, want we kunnen nu overal reviews over opzoeken (en geven)

Het eindeloze zoeken naar een geschikt restaurant (dat vol blijkt te zijn als de knoop eindelijk is doorgehakt) is al bijna een ouderwets fenomeen. Reviews op Tripadvisor en Google helpen je vooraf al met kiezen. Als je toch nog bij toeval op een leuke eetgelegenheid stuit, ga je niet alleen maar af op de menukaart en je eigen gevoel, maar vraag je voor het binnenstappen snel even wat Google van het restaurant vindt. Door de lage internetkosten is het nu nóg makkelijk om beoordelingen op te zoeken. Die beïnvloeden onze keuze uiteraard enorm: zou jij nog naar binnengaan als iets maar twee sterren blijkt te krijgen? Geen wonder dat een goede review tegenwoordig vaak nog meer gewaardeerd wordt dan een flinke fooi.

 

 

Ja, want we kunnen nu onze series blijven kijken

De televisie aanzetten en langs tientallen kanalen zappen in de hoop iets leuks (én verstaanbaars of met ondertiteling) tegen te komen: het is waarschijnlijk lang geleden dat je dat op vakantie heb gedaan. Na een dag lopen kun je nu ontspannen met een serie die je thuis ook al keek. Oké, misschien ben je hiervoor op WiFi aangewezen in plaats van de mobiele data van je telefoon, maar ook op reis kun je Netflix blijven kijken, met als exotisch tintje dat er tussen landen nog wel wat verschillen in aanbod zijn. Een boek lezen kan natuurlijk ook nog steeds, maar ja, dat geldt net zo goed voor thuis.

 

 

Ja, want we kunnen nu onbekende talen beter begrijpen

Was je weleens bang dat je in een restaurant een smakelijk klinkend gerecht bestelde dat resulteerde in minder smakelijk eten? Dat hoeft niet meer, want met dank aan je telefoon kun je de betekenis van ieder onbekend woord op de menukaart gemakkelijk opzoeken. Ook aankondigingen langs de weg, instructies of tips in een taal die je niet spreekt zijn opeens te begrijpen. Google Translate kan zelfs een vertaalde Nederlandse tekst voorlezen, als het contact met een hoteleigenaar, garagehouder of dokter moeilijk verloopt. (Op eigen risico: Google en ik zijn niet verantwoordelijk als je auto bij de sloop belandt of de dokter je bij een simpel griepje direct wil opereren.)

 

 

Conclusie: Europa als thuis

Dit is slechts een eerste verkenning maar er bestaat wat mij betreft geen twijfel over: sinds de verlaging van de internetkosten is reizen door Europa enorm veranderd. We roam like at home: we kunnen precies hetzelfde blijven doen als thuis. We navigeren, communiceren, Instagrammen en reviewen. We hoeven niets thuis te laten, want binnen Europa reizen onze kaarten, onze vrienden en onze favoriete series met ons mee.

Dat zou je jammer kunnen vinden. De charme van het verdwalen verdwijnt, net als het geluksgevoel bij het vinden van die onooglijke snackbar na een mislukte zoektocht naar een restaurant. De avonden gevuld met spelletjes en boeken, de tijdelijke afzondering, de wereld laten draaien terwijl jij op vakantie bent: het wordt allemaal steeds moeilijker (maar: niet onmogelijk). Waar je eerst gedwongen werd af te kicken van je internetverslaving, moet je daar nu, net als thuis, zelf de discipline voor opbrengen.

Daar staat tegenover dat je je op vakantie waarschijnlijk minder ontheemd voelt, met je digitale hulpmiddel in je broekzak. Je voelt je minder verloren en eerder thuis in een nieuwe omgeving. Je zou zelfs kunnen proberen de illusie in stand te houden dat je helemaal geen toerist bent (al probeer ik dat zelf inmiddels niet meer). De EU zal ongetwijfeld blij zijn met dat vergrote thuisgevoel.

De keerzijde van dat alles: je neemt je dagelijks leven in Nederland altijd met je mee. Als je wilt kun je van alles op de hoogte blijven: de zieke kat van de buren, de beslommeringen op werk en de verbouwing bij vrienden. Maar dat hóéft natuurlijk niet. Niemand dwingt je om ook op vakantie elk moment bereikbaar te zijn. Ook de EU niet.


 

Mis je nog iets? We zijn benieuwd hoe jouw reizen in Europa door intensiever gebruik van je telefoon zijn veranderd. Laat het ons weten! We zijn van plan de komende maanden dieper in dit onderwerp te duiken, dus ook andere ideeën zijn welkom. Brengt reizen binnen Europa de inwoners dichter bij elkaar? Gaan de landen steeds meer op elkaar lijken? En waarom reizen we nog als het steeds meer als thuis voelt? We horen graag wat jij denkt!