We waren op reis met de baby. Niet naar Parijs, maar op wandelvakantie naar Bretagne. Halverwege een wandeling streken we met z’n drieën neer op een terras en raakten we al vrij snel aan de praat met een Nederlands stel van middelbare leeftijd. We praatten wat over het weer, Bretagne en reizen met de baby. Toen ons eten arriveerde, een welkom moment om het gesprek af te ronden, vertrouwde een van hen ons nog toe: ‘O, nou, geniet nog maar even van de vrijheid… voor je het weet kunnen jullie alleen nog maar weg tijdens de schoolvakanties.’ Het dictatoriale regime van de schoolvakanties waar iedere ouder gedwongen voor zwicht en dat ieder jaar op dezelfde zaterdag in augustus voor een Europees verkeersinfarct zorgt.

Steeds meer ouders proberen daarom de schoolvakanties te omzeilen. Dat levert vaak duizenden euro’s voordeel op. Vooral vliegtickets zijn in het hoogseizoen soms honderden euro’s duurder dan (net) daarbuiten. Door je kind ongeoorloofd van school te halen bespaar je dus geld en stress (want je staat niet in de file voor de Gotthardtunnel), én je treft je favoriete vakantiebestemming niet in totaal verlaten staat aan – zoals bijvoorbeeld Italië in augustus.

Natuurlijk mag je je kind niet zomaar van school halen om lekker twee weken all-inclusive op het strand te gaan liggen en dat willen we ook allerminst promoten. De leerplichtambtenaar kan tot €600 per week of €900 per twee weken aan boete opleggen. Maar een beetje zakelijk ingestelde ouder neemt dat bedrag voor lief: de besparing op vliegtickets en/of overnachtingen is vaak veel groter dan de boete van de leerplichtambtenaar. Zeker voor hogeropgeleide ouders die goed verdienen én (waarschijnlijk ten onrechte) van mening zijn dat ze hun kroost de gemiste schoolweken zelf wel even kunnen bijspijkeren, wordt het omzeilen van de schoolvakantie best een aantrekkelijk alternatief. Het enige dat leerplicht ambtenaar nog rest is een moreel appèl  – je kind is meer waard dan een retourtje van Ryanair.

En flexibele schoolvakanties dan? Ondanks een aantal experimenten in het basisonderwijs lijken die er op korte termijn niet te komen, onder andere door de conservatieve opvattingen van onderwijsminister Arie Slob. Flexibele schooltijden vragen bovendien om veel meer personeel, bovenop de al bestaande lerarentekorten. Maar op de lange termijn – daar lijken zowel de politiek als het onderwijs het over eens – is het onoverkomelijk dat de zesweekse zomervakantie sneuvelt. In tijden van alles on demand en de 24 uurs-economie wordt het voor ouders steeds lastiger om zich aan te passen aan die lange zomerbreak.

Ben je een ouder die het onderwijs belangrijker vindt dan een goedkope vakantie maar wil je toch de zomerdrukte ontlopen? Dan adviseren we je om af te wijken van het gebaande pad, de trein te nemen in plaats van het vliegtuig of te reizen naar een minder populaire maar mega-interessante bestemming zoals Belgrado. Dat zijn trouwens ook onze tips voor als je kleine (of geen) kinderen hebt.

 


Meer lezen? Historiek schreef een interessant blog over de geschiedenis van de zomervakantie. Spoiler: de zomervakantie is een negentiende-eeuws fenomeen, maar niet ontstaan uit de noodzaak dat kinderen op het land moesten helpen – een argument dat onder andere de VVD in de discussie over flexibele schooltijden aanvoert.

Dit artikel van NRC Handelsblad legt uit waarom het experiment met flexibele schooltijden is beëindigd. De afgelopen dagen berichtten onder andere EenVandaag en de branchevereniging voor leerplichtambtenaren (ja, die bestaat) over de financiële voordelen van reizen buiten de schoolvakanties.

 

© Coverfoto Feliphe Schiarolli via Unsplash