In 2017 heb ik een halfjaar met mijn wederhelft door Zuid-Amerika gefietst. We kwamen door extreme gebieden en zochten fysieke grenzen op. Soms was het landschap leeg en fietsten we 100 kilometer over een kaarsrechte weg in een omgeving waar schrale grond en lage dorre struikjes het uitzicht bepaalden. Dan weer fietsten we door dramatische berglandschappen en over steile passen, waar we na elke bocht afgepeigerd en trillend van de fietsen stapten. Andere keren fietsten we op een hoogplateau op 4000 meter. Onze lichamen, onbuigzaam en stram van de kou, hadden soms wel een uur nodig om op gang te komen. Deze manier van reizen is beslist geen sinecure. Toch betaalt elk pijntje en elke kilometer zich terug in het gevoel van oeverloze vrijheid, het contact met de lokale bevolking en de fantastische plekken waar je als toerist anders niet komt.

Het zal geen verrassing zijn dat er tijdens deze tocht weinig gevestigde slaapmogelijkheden beschikbaar waren. Zo overnachtten we in onze eigen tent midden in de natuur, naast een politiebureau in een klein dorp en zelfs in een greppel naast de weg. In dit verhaal deel ik vijf memorabele wildkampeerplekken die mij om uiteenlopende redenen zijn bijgebleven.

 

De meest uitzonderlijke plaats

uitzonderlijk kamperen
Locatie: Salar de Uyuni, Bolivia

De Salar de Uyuni is de op een na grootste zoutvlakte van de wereld en beslaat een oppervlakte van 10.582 km2. We hebben deze vlakte befietst met behulp van gps en overnachtten midden op de vervreemdende zoutkorst. Het uitkiezen van een plek is er makkelijk want er is geen enkel verschil tussen de plek op de foto of een plek tien kilometer verderop. Je hoort er geen vogels, insecten of geritsel van struiken. Het voelde daardoor alsof we verloren waren geraakt in het witte niets.

 

De meest idyllische plaats

idyllisch kamperen
Locatie: Provincie Neuquén, Argentinië

We hebben onze eerste eerste wildkampeernacht ooit doorgebracht aan de oever van deze rivier op een reepje gras waar de tent precies paste. Het was de ideale plek. We stonden uit het zicht, er was geen wolkje aan de lucht en we konden zonnen en zwemmen in de rivier. ’s Ochtends werden we gewekt door het operagezang van een man die langsvoer in zijn bootje.

 

De smalste plaats

smal kamperen
Locatie: Provincie Potosí, Bolivia

Om twee redenen is dit is een memorabele nacht. Ten eerste zakte het kwik tot ver onder nul en begaf onze gasbrander het. Wanneer al je water bevroren is en je geen warm eten kunt maken, is dat een kleine (grote) catastrofe. Daarnaast stonden we op de allersmalste plaats ooit. Omdat de avond viel en we geen geschikte plek hadden gevonden, besloten we midden in een klim de weg af te gaan. Hier vonden we een plek in de rivierbedding. We hadden de tent iets kleiner ingeschat dus we konden de tent nauwelijks in of uit. We stonden goed beschut, dat wel.

 

De meest weidse plaats

weids kamperen
Locatie: provincie San Juan, Argentinië

De ene dag pers je je tent (en jezelf) in een smalle rivierbedding en de volgende keer bivakkeer je op een uitgestrekte grasvlakte. We hadden een lift gekregen van twee Tsjechen in een Toyota landcruiser en met hen stonden we midden op de Argentijnse pampa. Als je goed naar de foto kijkt zie je links van hun witte auto onze tent staan. Het majestueuze en weidse landschap vervulde ons met niets dan nederigheid en ontzag.

 

De meest betoverende plaats

betoverend kamperen
Locatie: provincie Potosí, Bolivia

Na een lange dag fietsen kwamen we terecht op een landje van een boerenfamilie. Wij mochten wildkamperen achteraan in het veld. Terwijl de zon achter de bergen verdween, gingen twee van de boerinnen een stukje lopen en ze kwamen terug met een kudde lama’s. Plotseling stonden we dus te kamperen tussen tientallen lama’s. Omdat het een kraakheldere (en zeer koude) nacht was, was de sterrenhemel adembenemend mooi.


Wil je dit ook meemaken?  Hier lees je mijn tips! Je hoeft er niet voor naar Zuid-Amerika, ook in Europa kun je goed wildkamperen. Hier lees je waar precies.