Cadeautip van touristico: geef deze feestdagen een reiservaring cadeau. En dan bedoelen we niet een ticket voor een lang weekend Barcelona, maar een klimaatneutrale reis die geen overlast voor de lokale inwoners veroorzaakt én binnen je cadeaubudget valt. Hoe? Koop een boek! De touristico-redactie maakte een selectie van de fijnste boeken die we in 2018 lazen, en neemt je mee van een verlaten kasteel in Schotland naar het bruisende Lagos.

Waar wil jij naartoe?

1Naar Algerije en Frankrijk met ALICE ZENITER – DE KUNST VAN HET VERLIEZEN (€24,99 via Mybookstore.eu)

De vader van Alice Zeniter werd geboren in Algerije, maar kon niet over zijn geboorteland praten. In De kunst van het verliezen gaat Alice Zeniter op zoek naar het verhaal van haar familie en, en passant, het verhaal van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Lees hoe zij het Berberdorp van haar grootouders beschrijft – heuvels, olijfboomgaarden, de zinderende hitte – en je bent voor even op reis in Algerije.

2Naar Cleveland, Ohio met CELESTE NG – KLEINE BRANDJES OVERAL (€19,99 via Mybookstore.eu)

Alles in Shaker Heights is strak georganiseerd, van de straten in deze groene suburb tot de onderlinge maatschappelijke verhoudingen. Enter Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, die de boel in Shaker Heights behoorlijk komt, eh, shaken. Celeste Ng is op dit moment een van de rocksterren van de Amerikaanse literatuur en wie Kleine brandjes overal leest, snapt wel waarom: ze dringt door tot de essentie van de moderne Amerikaanse suburbs, zoals de grote Richard Yates dat deed in Revolutionary road.
Extra tip: Shaker Heights ligt in Cleveland, Cuyahoga County, Ohio – die drie woorden zullen je bekend voorkomen als je het fantastische derde seizoen van de podcast Serial hebt geluisterd. Producer Sarah Koenig volgt een jaar lang alle rechtszaken in dit district, en geeft de luisteraar een onthullend en schokkend beeld van het Amerikaanse rechtssysteem.

3Naar Schotland met JOSEPHINE ROMBOUTS – CLIFFROCK CASTLE (€20,- via Mybookstore.eu)

Oké, wij zijn ook groot fan van Downton Abbey, maar om nou van die droom je beroep te maken? Josephine Rombouts deed het: ze vertrok naar Schotland om voor een echte lord te gaan werken op een kasteel. Jammer genoeg voor Josephine Rombouts blijkt de kasteelheer iets minder sympathiek dan Lord Grantham, maar het levert wel een fantastisch leuk boek op. Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw.

4Naar Lagos, Nigeria met AYOBAMI ADEBAYO – BLIJF BIJ ME (€19,99 via Mybookstore.eu)

Blijf bij me is een echte liefdesroman die zich afspeelt in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Net als haar landgenoot Chimamanda Ngozi Adichie weet Adebayo de maatschappelijke verhoudingen van Nigeria prachtig onder woorden te brengen en bereikt daarmee een groot en internationaal publiek. Ondertussen lees je van alles over Lagos, de snelstgroeiende metropool ter wereld, met inmiddels al meer dan 21 miljoen (!) inwoners.

5Naar China met EILEEN CHANG – DE LIEFDE VAN EEN HALF LEVEN (€24,99 via Mybookstore.eu)

De titel van dit boek is in het Engels eigenlijk nog mooier: Half a lifelong romance. Dan weet je: dit gaat over liefde. Eileen Chang – een van de meest vertaalde Chinese auteurs – situeert haar verhaal over de liefde tussen ingenieur Shijun en Manzhen in het Shanghai van de jaren dertig. Een broeierige, gespannen stad, die voortdurend gebukt gaat onder de dreiging van Japan – al jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in 1937, bezetten Japanners de stad. Wie hoopt op een Kuifje-achtige beschrijving van Shanghai is bij Eileen Chang niet aan het goede adres: De liefde van een half leven gaat vooral over de karakterontwikkeling van Shijun en Manzhen.

6Naar Portugal met ANTONIO LOBO ANTUNES – VOOR WIE IN HET DONKER OP MIJ WACHT (€23,99 via Mybookstore.eu)

Celeste, de verteller in Voor wie in het donker op mij wacht, lijdt aan alzheimer. Deze roman gaat over herinneringen – of het gebrek daaraan – en voor Celeste zijn dat herinneringen aan de Algarve, waar zij haar jeugd doorbracht. António Lobo Antunes bewees met Als een brandend huis meester te zijn in het verweven van de geschiedenis, landschap en politiek van Portugal in zijn romans. Even kwijt hoe het zat met de Portugese geschiedenis? Over de Anjerrevolutie schreven we al eerder dit verhaal.

7Naar Korea en Japan met MIN JIN LEE – PACHINKO (€22,99 via Mybookstore.eu)

De roman Pachinko begint in Korea, circa 1900, wanneer hoofdpersoon Sunja zwanger wordt en er vervolgens achterkomt dat haar minnaar er een ander gezin op nahoudt. Vol van desillusie, schaamte en wanhoop vertrekt zij samen met een jonge dominee naar Japan, waar zij een nieuw leven proberen op te bouwen. Min Jin Lee combineert de geschiedenis van Japan en Korea met een wervelende familiegeschiedenis – Pachinko wordt terecht wereldwijd door recensenten de hemel in geprezen.

8Naar Italië met PAOLO GIORDANO – DE HEMEL VERSLINDEN (€24,99 via Mybookstore.eu)

Lome, warme zomers op het Italiaanse platteland: niets lijkt in de gure herfstwind verder weg. Maar dankzij Paolo Giordano’s nieuwste roman De hemel verslinden kun je er toch even naar ontsnappen. We leren Teresa kennen, die tijdens de zomervakantie gefascineerd raakt door drie jongens – Nicola, Tommaso en Bern – die samen bij Nicola’s ouders opgroeien. Het begint zo idyllisch, maar dat blijft het (uiteraard) niet. Een spannend boek over liefde, vriendschap en familie.

9Naar IJsland met JON KALMAN STEFANSSON – ZOMERLICHT, EN DAN KOMT DE NACHT (€21,99 via Mybookstore.eu)

Dit debuut van Jón Kalman Stefánsson uit 2005 is pas dit voorjaar in het Nederlands verschenen. Het brengt je naar een IJslands dorpje, niet ver van de poolcirkel. De komst van een restaurant zorgt voor spanning in de hechte, geïsoleerde gemeenschap. Een prachtig boek, waarin je de dorpsbewoners en hun dromen leert kennen alsof je zelf een van de locals bent. 

10Naar Guatemala met MARITA COPPES – DE LAATSTE VERHALENWEEFSTER (€20,- via Mybookstore.eu)

Laat je meevoeren naar Guatemala door deze sprookjesachtige vertelling! Advocaat Kate Baker ontdekt na de dood van haar vader dat hij een Mayadorp heeft laten uitroeien om toegang te krijgen tot olie. Ze kent het dorp van haar vroegere nanny Calixta: er wonen verhalenweefsters, vrouwen die weeffouten in de familiegeschiedenis kunnen herstellen. Ook Kate wil de fouten van haar familie proberen te herstellen en hoopt het verhalenweven te kunnen leren. Een spannend, actueel en magisch-realistisch verhaal dat je zonder twijfel nieuwe werelden doet ontdekken.

 

Wij wensen je een goede reis! 🙂