De pret van het reizen begint al bij het pakken van je koffer. Ik kan me hier al lang van tevoren op verheugen. Een paar weken voor vertrek, lig ik ’s avonds in bed na te denken over de naderende reis of vakantie. Ik visualiseer dan een frisgewassen versie van mezelf met een klein koffertje en zonnehoed in een comfortabele maar charmante outfit. Ik verplaats mij met lichte tred over de loopband van Schiphol naar de gate. ‘Mind your step!’ zeg ik vrolijk mee. Deze fantasie wordt elke keer bruut verstoord wanneer ik de avond voor vertrek met een kop als een tomaat en een zweetsnor op mijn overvolle koffer zit om de rits te forceren.

Dit is hoe ik mijzelf voor me zie in mijn droom vlak voordat ik het vliegtuig instap (nee, dit ben ik niet).

Ik vraag me dan altijd af hoe het komt dat het schrikbeeld van de volle koffer steeds weer waarheid wordt. Is dit omdat ik altijd denk dat ik minstens drie dikke romans ga lezen? (Je zal maar zonder boek zitten!). Omdat ik 7 paar schoenen* meeneem? Of omdat de indeling suboptimaal is? Ik vind het een raadsel en bovendien is het voor iemand met controlebehoeftige trekken ronduit onthutsend. Er moet sprake zijn van een structurele fout want het overkomt me wanneer ik slechts vier fietstassen ter beschikking heb voor een half jaar tijd maar ook wanneer ik 20 kilo ruimbagage heb voor een vakantie van twee weken. Ik heb hoe dan ook altijd nét te weinig ruimte en het maximumaantal toegestane kilo’s wordt tot op de decimalen nauwkeurig aangetikt. Kortom: er moet iets veranderen!

*gympen (voor in het vliegtuig en lekker makkelijk in een stad), slippers (op het strand), sleehakken (voor een leuk avondje uit), wandelschoenen (misschien wil je nog een vulkaan beklimmen of een berg op), regenlaarzen (want je weet het nooit), Toms (voor de gezelligheid) en sportschoenen (voor de workout).

Schematische analyse van het probleem.

X= Het totale volume van spullen
Y= De ruimte in de koffer

Probleem (P): koffer gaat niet dicht.
(P)= X past niet in Y

Twee oorzaken voor (P)
1) X>Y
→ Er zijn te veel spullen voor de koffer
2) X=Y of X<Y
→ Er is ruimte over maar die ruimte wordt niet optimaal benut.

Twee mogelijke oplossingen
1) X verkleinen
2) Y beter benutten

Voor elk probleem bestaat een oplossing, dus voor mezelf en voor het lot van de wereld heb ik me daarom eens goed in dit onderwerp verdiept en empirisch onderzoek gedaan. Bij dezen deel ik graag een aantal nuttige tips over hoe je de beste tas/koffer kiest, hoe je je bagage kunt minimaliseren en hoe je extra ruimte kunt creëren.

Tip 1: Denk goed na over de koffer die je kiest.

Elk voordeel heeft z’n nadeel en andersom.

Backpack/rugzak of koffer met wieltjes?
Een backpack staat stoer, avontuurlijk en off-the-beaten-track-achtig maar eigenlijk is een koffer bijna altijd handiger tenzij je langere tijd op reis bent met het openbaar vervoer en geen zin hebt om tussen busstations met een wieltjeskoffer te leuren. En zelfs dan kun je het overwegen. Voor wandelingen kun je een extra lichtgewicht rugzak meenemen. Bovendien scheelt het een hoop rugpijn en zweetaanvallen. Kun je niet kiezen? Ik vond tijdens mijn kofferonderzoek een wieltjeskoffer met straps (De Eastpack Strapverz-lijn). Met deze tas heb je alles in één.

Hard of zacht?
Koffie of thee, honden of katten, Canon of Nikon? Sommige vragen roepen nu eenmaal verwoede discussies op tussen voor- en tegenkampen. Ik denk dat dit er ook zo een zou kunnen zijn want de voor- en nadelen wegen zeker tegen elkaar op. Een hardcover beschermt de inhoud van je tas stukken beter dan een zachte buitenkant. Als je bijvoorbeeld dure geluidsboxjes of breekbare souvenirs meeneemt, heb je veel minder kans dat je spullen beschadigd raken. Aan de andere kant is dit type koffer veel minder vormbaar dan een zachte variant. Je kunt daardoor minder optimaal gebruik maken van de ruimte in de tas zelf. Bovendien berg je een zachtere koffer makkelijker op in de achterbak van een auto of compartimenten van een vliegtuig. Als een luchtvaartmaatschappij overboekt is qua handbagage, mogen de zachte koffers mee als handbagage en worden de harde trolleys als eerste toch ingecheckt als ruimbagage. Je moet hier dus een keuze maken tussen extra ruimte/opberggemak en de bescherming van je spullen.  

Groot of klein?
Dit is totaal afhankelijk van je reisbestemming, reisduur en de activiteiten die je gaat uitoefenen. Het enige zinnige wat ik erover kan zeggen is wat ik uit ervaring weet: hoe groter je koffer, hoe meer je erin zal stoppen. Mocht je dus twijfelen tussen twee maten koffers en heb je een sterk vermoeden dat je wat nutteloze spullen meeneemt, dan kun je beter voor de kleine koffer kiezen.

Een koffer kiezen is een kwestie van afwegingen maken

Tip 2: Maak een gedetailleerde paklijst en kijk er kritisch naar.

Bedenk van tevoren wat je mee wil nemen en wees streng. Maak een duidelijke lijst en bedenk hoe reëel het is dat je deze dingen echt nodig hebt. Schrap daarna de zaken die toch overbodig zijn. Met een lijst kom je minder in de verleiding om extra spullen in je koffer te werpen en bovendien loop je dan minder risico om belangrijke dingen te vergeten. Alles wat in de categorie ‘kan-ik-misschien-nog-wel-nodig-hebben’ past, kun je beter schrappen. Zeker als deze dingen ook te koop zijn op de bestemming zelf. Denk bijvoorbeeld aan flessen bodylotion, paraplu’s, nekkussentjes etc.

Tip 3: Wees creatief en praktisch: neem multifunctionele items mee die weinig ruimte innemen en niet te zwaar zijn.

Laagjes en lichtgewicht
Zorg voor items die niet te zwaar zijn en niet te veel ruimte innemen. Zo neemt een leren jack bijvoorbeeld veel meer ruimte in dan een lichtgewicht gewatteerd jasje of (regen)trenchcoat en een spijkerbroek veel meer ruimte dan een linnen broek. Bovendien is het handig om te werken met verschillende ‘laagjes’.  In plaats van één dikke trui kun je bijvoorbeeld beter een blouse of T-shirt met lange mouwen combineren met een wat dunnere trui of een vest. Je kunt op die manier veel meer combinaties maken en kunt je comfortabel kleden voor verschillende temperaturen.

Twee voorbeelden met dezelfde ruimte-inname:

Multifunctionaliteit
Kijk goed of je een item kunt gebruiken op verschillende manieren/voor verschillende doeleinden. In plaats van een tomtom/gps-tracker, iPod, iPad en digitale camera kun je ook één smartphone meenemen waarop je wat handige apps downloadt. Dit principe beperkt zich niet tot digitale zaken. Zo kan een sjaal ook dienen als pareo en een regenjas ook als ‘gewone’ jas. Je sportschoenen kun je ook aan als wandelschoenen en een elegante espadrilles/gympen staan ook leuk onder een jurkje en draag je tijdens wandelingen in de stad (zorg dan wel voor schoenen van goede kwaliteit). Daarnaast bestaan er kledingstukken die expres multifunctioneel gemaakt zijn zoals bikini’s en zwembroeken die je twee kanten op kunt dragen. Google maar eens de term ‘multifunctional clothing’ en er gaat een wereld voor je open. Ik vond er zelfs een hoedje dat ook als tasje te gebruiken is. Het verdient geen schoonheidsprijs maar multifunctioneel is het wel! Voor de echte die-hard ANWB-fans zijn er natuurlijk de beruchte afritsbroeken maar dit is (net als het bijzondere hoedje) minder geschikt voor de ijdele medemens. Ook hier blijft het een kwestie van afwegingen maken.

Vind je dit te ver gaan? Onthoud dan dit: kies voor kleding die makkelijk met elkaar te combineren is qua kleur, materiaal en voor verschillende gelegenheden.

Tip 4: Pak je koffer op een handige manier in.

Dit lijkt voordehandliggend en dat is het ook. Toch is het nog een hele kunst om je kofferruimte optimaal te gebruiken. Probeer het te zien als Tetris. Maak er een kunst van om alle stukjes ruimte te vullen. Volgens de eindbazen der kofferpakken (#packlikeapro) is het een grote misvatting dat we kleding netjes zouden moeten opvouwen in de koffer. Het is volgens hen veel beter om de kleding op te rollen. Zo maak je gebruik van elke centimeter in de koffer en kreuken je kledingstukken een stuk minder dan bij vouwen. Dat rollen is op zichzelf een hele kunst dus kijk vooral dit youtube filmpje om vijf ultieme kledingroltechnieken te zien.

Tip 5: Neem het niet al te serieus

Zo, alle tips voor het kofferpakken als een pro staan nu op een rijtje. Wat ik vaak mis in alle youtube-filmpjes en op de hippe-blogger-websites is een vleugje flexibiliteit en zelfspot. Want laten we eerlijk zijn; het is maar net de vraag is of de meest efficiënte manier voor iedereen de beste manier is. Zo wil ik bijvoorbeeld heel graag een laptop mee want van dat geswipe op een iPad krijg ik paniekaanvallen. Mijn lief zweert erbij om z’n eigen foamkussen mee te nemen dus die wordt koste wat kost in de handbagage gepropt ook al neemt dat de helft van de ruimte in. Daarnaast ken ik een familie die niet te genieten is als er geen fatsoenlijke koffie voorhanden is. Het Nespresso-apparaat voorziet in die eerste levensbehoefte dus dat wordt gewoon meegenomen op skivakanties. En wie ben ik om daar iets van te vinden? Als jij je een bepaald item niet een weekje kan ontberen, dan neem je het gewoon lekker mee.

Neem vooral mee wat je niet kunt missen op vakantie

Proef op de som

Tijdens mijn laatste vakantie naar Sicilië (1 week, handbagage) heb ik de hierboven beschreven tips allemaal toegepast. Ik heb mijn kleding keurig netjes opgerold, had allerlei mini-shampootjes mee en een sjaal die ook als vest, handdoek en pareo diende. Naast mijn e-book travelformaat zat er slechts één papieren boek in de koffer en als je de slippers niet meetelt, had ik slechts drie paar schoenen mee. X paste in Y dus het probleem was in principe opgelost. Ik stond daadwerkelijk met een vrolijke zonnehoed en met zorg uitgekozen outfit en een zeer bescheiden koffertje op de loopband van Schiphol. Alleen liep ik niet zoals in mijn dagdroom met vederlichte stap, stralend van geluk en geurend naar verse lavendel richting vliegtuig.

Het was heet, we hadden twee uur vertraging en Hollanders met gillend kroost stonden elkaar te verdringen alsof hun leven ervan afhing (je zal potdorie maar weer als laatste in het vliegtuig zitten!). Overprikkeld van het lawaai, rood aangelopen door de hitte en me ergerend aan welke levensvorm dan ook stond ik na een aantal tergende uren in de rij om te boarden. En vanzelfsprekend werden mijn oksels klam en voelde ik hoe zich pareltjes zweet op mijn bovenlip begonnen te vormen . De hoed werd te heet dus die frommelde ik maar in het voorvak van tas. Ik hoopte nog dat een mooie stewardess me uit de rij kwam plukken om te vertellen dat het allemaal een misverstand was en dat ik in de lounge met airco mocht gaan zitten tot ik begeleid zou worden naar businessclass maar dat gebeurde niet. Je kunt je dus nog zo goed voorbereiden, tegen een zweetsnor tijdens het boarden van een Transaviavlucht is geen vouwtechniek opgewassen.

Fotocredits “meisje met rood haar”: Designed by Freepik
Fotocredits achtergrondbanner: Free Vectors via Vecteezy.com