Een van de tijdschriften waar ik regelmatig voor schrijf, zat in hoge nood. Hun vaste reisjournalist was gestopt en ze hadden dringend een reisartikel nodig. Ze vroegen of ik zin had het reiskatern te vullen. Zonder nadenken zei ik ja. Reisjournalist, of Traveleditor zoals dit oer-Hollandse blad het noemt, leek mij een positie waar mensen een moord voor zouden doen. Waarom dat niet zo is, bleek door het voor mij onbekende fenomeen bureaureizen.

 

Ik had het kunnen weten. Dit tijdschrift is vooral bezig met het binnenhalen van advertenties bij adverteerders die helemaal niet meer willen adverteren in geprinte tijdschriften. Aan het bureau van de hoofdredacteur ontstaan niet de meest originele ideeën voor reisstukken. Omdat het tijdschrift inzet op luxe, kwam het al snel uit op het voor de hand liggende Capri. Toen een van mijn mondhoeken door twijfel omhoog werd getrokken, zei de hoofdredacteur dat hier al eeuwen de crème-de-la-crème op vakantie gaat. Juist een reden om niet naar het Italiaanse eiland toe te gaan, leek mij. Toen kwam de aap uit de mouw: het was helemaal niet de bedoeling dat ik de bestemming echt zou bezoeken.

 

De chef vond dat een reisartikel best achter je bureautje geschreven kon worden. Hij had er zelfs een woord voor: desktravelling. Mijn wenkbrauw deed mijn mondhoek na en schoof naar boven. Een giecheltje verbrak de ongemakkelijke stilte die ik zelf had laten vallen. Uiteindelijk heb ik toch ja gezegd, de opdrachten liggen namelijk niet voor het oprapen. Omdat ik net Misdaad en straf van Dostojevski had gelezen, gingen mijn gedachten naar de laatste plek die ik in mijn fantasie had bezocht: Siberië. De hoofdredacteur keurde het meteen goed.

 

Fjodor_Michailowitsch_Dostojewski
Fjodor Dostojevski (1821 – 1881), wereldberoemd vanwege zijn vele realistische romans, waaronder Misdaad en straf (1866) en De gebroeders Karamazov (1879 – 1880).

 

In het boek wordt hoofdpersoon Rodja uiteindelijk verbannen naar Siberië. Mijn eerste associatie met  deze Russische regio is de onverbiddelijke kou. Ik herinnerde me verhalen over een lucht die zo koud is dat je luchtpijp bevriest als je ademt en meren die tot 40 meter diep bevroren zijn. Toen ik later naar de verfilming keek, was mijn verbazing groot. De personages bewegen zich namelijk door een decor van groene bossen, uitgestrekte grasvelden en heldere meertjes. Foutje van de regisseur?

 

Dat bleek niet zo te zijn. Via Google leerde ik van Vogue al snel “Why you should travel to Siberia – Yes, Siberia – This Summer.” Achter mijn bureau las ik tips van locals, artikelen in tijdschriften en lijstjes met activiteiten die je absoluut niet mag missen. Ik las dat het Baikalmeer in de zomer een geliefde strandplek wordt. Dat er in dat meer een zeehond woont, de Nerpa, die nergens anders op aarde te vinden is. Ik reisde mee met een fotograaf op de Transsiberische Express. Uiteindelijk sloeg mijn fantasie net zo op hol als bij een goed boek. Alleen nu schreef ik het verhaal zelf.

 

Uiteindelijk heb ik mijn teen niet zelf in het Baikalmeer kunnen dippen om te voelen hoe koud het water was. Ik ben niet daadwerkelijk teleurgesteld geweest over hoe weinig Nerpa’s ik heb gezien. Bovendien heb ik me niet zelf kunnen vervelen in de Transsiberische Express, uitkijkend naar die paar uitzichten die het allemaal weer waard maken. Toch voelt het wel een beetje alsof ik Siberië heb bezocht. Tegen vrienden vertel ik hoe woest het Stolby park is en hoe Russisch protserig het Hotel Europe in Irkoetsk is. Ook de eindredacteur had niets door van mijn statische reis, haar commentaar op het stuk: “Het was alsof ik met je mee was!”

 


Tips voor desktravelling

  1. Zorg voor een goede bureaustoel. Ook al lig je niet echt op een hangmat op het strand, je zult zien dat je veel tijd op de plaats van bestemming doorbrengt.
  2. Bescherm je goed tegen insecten. Vooral als je bureau dicht bij een meertje of sloot staat, zullen veel muggen je vinden.
  3. Neem eiwitrijke snacks mee. De tocht naar de keuken is vermoeiender dan je van tevoren denkt. Vooral als de luiheid toeslaat.
  4. Onthoud: jouw reis is beter dan die van de rest. Of je nu echt hebt gereisd of niet, jij hebt meer contact gemaakt met de locals, jij hebt gegeten bij de beste restaurantjes en het weer was nog nooit zo goed als tijdens jouw bezoek.

 


 

eindfoto bureaureis