Een paar dagen geleden heb je het nieuwe jaar waarschijnlijk feestelijk, knallend en vrolijk begroet. Een nieuw jaar, inclusief nieuwe (digitale) agenda, biedt kansen voor nieuwe plannen. Wat gaan we doen? Waar gaan we heen? Wat gaan we zien en wat gaan we lezen? Wij geven je hier een paar suggesties; alles is je tijd waard.

3 X Europese bestemmingen voor 2018

 • Londen. Ga met de Eurostar, want die zou in 2018 écht moeten gaan rijden tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen. Als je overstapt in Brussel-Zuid kun je overigens ook nu al makkelijk met de trein in Londen komen. Het duurt iets langer dan met het vliegtuig, maar je reist comfortabel én je komt aan in het centrum van de stad.
 • Noord-Frankrijk. In 2018 is het honderd jaar geleden dat in Versailles de vrede werd getekend waarmee de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. De slagvelden, begraafplaatsen en monumenten liggen op minder dan een halve dag rijden in Noord-Frankrijk. Bezoek bijvoorbeeld de indrukwekkende herdenking die sinds 1928 iedere dag in Ieper wordt gehouden.
 • Lapland. Wordt 2018 het jaar waarin jij het magische Noorderlicht gaat zien? In de omgeving van de Finse stad Rovaniemi bijvoorbeeld, op de poolcirkel. Daar kun je bovendien de residentie van de kerstman bezoeken – het hele jaar door.
Lapland
Lapland

3 X Doen in 2018

 • LeenhondWandelen met een (leen)hond, vanaf half februari is het het Chinese Jaar van de Hond. Net als de viervoeter op aarde is de astrologische hond trouw, loyaal en verdraagzaam. De perfecte omstandigheid om die eigenschappen ook in jezelf weer een beetje meer te trainen?
 • Twee modemusea bezoeken: zowel Marrakech als Parijs kregen in 2017 een museum over Yves Saint Laurent. Een hommage aan de favoriete woonplaatsen van de beroemde modeontwerper. Beide musea bieden een overzicht van de mooiste en bekendste ontwerpen van YSL, waarbij het museum in Marrakech extra opvalt door de architectuur die doet denken aan Frank Lloyd Wright.
 • Door je eigen buurt lopen alsof je een toerist bent. Als je in een toeristische buurt woont: meelopen met een groepje toeristen. Wat zien zij wel en jij niet (meer)? En wat zie jij, maar zij niet?

 

3 X Boeken voor 2018
boek en bril

 • Kristina Sandberg, De komst van een kind. (Verwacht: maart 2018.) In maart verschijnt eindelijk het eerste deel van de trilogie over de Zweedse Maj. Deel 3 (Leven tot elke prijs) en deel 2 (Zorgen voor het gezin) zijn al eerder vertaald. Voor iedereen die de dolende, licht obsessieve huisvrouw met goede bedoelingen nog niet eerder heeft leren kennen biedt het de kans in de juiste volgorde over haar leven te lezen – al is van oud naar jong lezen ook niet gek.
 • Russel Shorto, Amsterdam, geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. Dit boek vertelt de geschiedenis van Amsterdam, van de aanleg van de eerste grachten(14e eeuw) tot het begin van de 21e eeuw waarin waarin de vrijzinnige idealen onder vuur liggen. De schrijver is een Amerikaan, gespecialiseerd in de Nederlandse rol in de Amerikaanse geschiedenis.
 • Javier Marías, De verliefden. In Madrid ontbijt een jonge vrouw elke dag in een café, net als een stralend, gelukkig echtpaar. Dan komen de twee verliefden opeens niet meer en blijkt de man neergestoken op straat. De ontbijtende vrouw probeert erachter te komen wat er is gebeurd. Geen thriller, maar ontroerend en met de mooiste zinnen.

3 X Muziek voor 2018

 • Na de welbekende chansonniers en chansonnières heeft Frankrijk nooit meer echt in het middelpunt van de muzikale belangstelling gestaan. Daar lijkt met bands als La Femme, Melody’s Echo Chamber en Grand Blanc verandering in te komen. Totaal verschillend maar toch ontegenzeggelijk Frans.
 • Festivals zijn de afgelopen jaren alleen maar populairder geworden. Op elke plek, van Afrika tot Amerika, worden muziek, gezelligheid en kamperen gevierd, ondanks de onderlinge verschillen per land. Dit jaar geen zin in Lowlands of Pinkpop? Kijk eens over de (festival-)grens naar bijvoorbeeld Oasis in Marrakech, of Rock en Seine bij Parijs.
 • Is een van je goede voornemens om meer klassieke muziek te luisteren en er meer van te weten? Bezoek dan eens de gratis open repetities van het Concertgebouw (7 februari) of de Nationale Opera en Ballet. Niet in Amsterdam? Bijna alle lokale theaters en muziekgebouwen houden minimaal één keer per jaar open huis.
La Femme-bandfoto
La Femme

Foto achtergrond Designed by Freepik