2018 was voor ons een bijzonder jaar: het eerste touristicojaar! Hoe kijken wij er als redactie op terug en wat zijn ons plannen voor volgend jaar? We hebben onszelf het hemd van het lijf gevraagd!


Eva de Jong
, schreef dit jaar onder andere over reizen als statussymbool, Siciliaans eten en Boliviaanse vrouwelijke worstelaars

Hoe kijk je terug op het afgelopen touristicojaar?
Ik kijk er met veel plezier op terug! Een van de tofste momenten vond ik de dag waarop de tasjes binnenkwamen die we hebben uitgedeeld op het lanceringsfeest. Toen ik die tasjes zag, werd het opeens heel ‘echt’ en ik vind ze ook echt leuk omdat het logo zo mooi is. Ik gaf een cursus Nederlands aan acht vrouwen en gaf ze allemaal zo’n tasje. De helft kwam standaard met die tasjes naar de les. Dat vond ik zo cool!

Wat vond je het leukste verhaal om aan te werken?
Ik vond het verhaal over de reismedicatie erg leuk omdat ik het heerlijk vind om gênante momenten nog eens te beleven maar dan lekker veilig thuis met een kop thee. Retrospectief avontuurlijk; lekker makkelijk haha.
Ook houd ik ervan om relatief ‘kleine’ verhalen helemaal uit te pluizen zoals de hechte vriendschap tussen kunstenaar Matisse en een non. Er werd van alles over die vriendschap beweerd en tot op de dag van vandaag wordt er gesuggereerd dat ze een liefdesrelatie hadden. Uiteindelijk moest ik op basis van met hen gehouden interviews en het boek van de non toch concluderen dat het een platonische liefde was en dat hoopte ik stiekem ook.

Waar geniet je het meest van bij het werken aan touristico?
Ik vind het elke keer weer spannend om te zien wat mijn touristico collega’s hebben geschreven en ben altijd van onder de indruk van hun verhalen. Ook verloopt – zonder gezapig te gaan doen – onze samenwerking heel goed. We vullen elkaar aan qua onderwerpen en invalshoeken en kunnen elkaar eerlijke feedback geven. Daarnaast ben ik dol op de touristico-etentjes waarbij Hugo kookt en we altijd ontzettend veel lachen en lekker aan de rode wijn zitten.

Waar kijk je naar uit in 2019?
Ik kijk ernaar uit om meer over de toekomst van touristico na te gaan denken nu de fundering helemaal staat. Ook hoop ik dat we een groter publiek zullen bereiken met de verhalen. Ik hoop dat we ook meer interdisciplinair gaan werken. De gedichten van Alan Moss en de fotoserie van Alaska van Clinton Mijnals vond ik bijvoorbeeld een mooie toevoeging op de verhalen.

Welke reizen staan op je wensenlijstje voor 2019 of daarna?
Ik ga een paar dagen naar Berlijn in februari. Ik kijk ernaar uit maar heb weinig zin in de kou want ik kom hier in Nederland al amper de winter door. Ook wil ik graag nog een weekje weg in mei maar de bestemming is nog niet bekend. Het wordt waarschijnlijk iets waar de zon schijnt en je mooi kunt wandelen. Mijn pièce de résistance dit jaar is een reis naar Sri Lanka. Hier ga ik drie weken reizen met mijn vriend en – geheel conform millennial #goals – een week in mijn eentje zitten voor yoga en/of meditatie.

Wat is het mooiste boek dat je afgelopen jaar las?
Ik heb stiekem een zwak voor zelfhulpboeken maar die zijn zelden ‘mooi’ dus die zal ik buiten beschouwing laten. Ik heb de eerste twee delen van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante echt verslonden. Ik heb korte nachten gemaakt omdat ik eraan verslaafd was geraakt om meegenomen te worden in de gecompliceerde vriendschap tussen twee Napolitaanse meisjes die opgroeien tot vrouwen in het Italië van de jaren 50. Wat een heerlijke boeken! Gelukkig heb ik deel drie en vier nog in het vooruitzicht.
Daarnaast heb ik genoten van De heilige Rita van Tommy Wieringa. Hij beschrijft de levens van een aantal generaties in een dorpsgemeenschap in een Hollandse polder. In het boek wordt niet gestrooid met barok taalgebruik of slepende zinnen; de woorden zijn zorgvuldig gekozen en de zinnen fantastisch kundig geschreven. Bovendien zijn de verhaallijnen spannend en de karakters vertederend en herkenbaar.

Wat is de bijzonderste plek waar je afgelopen jaar bent geweest?
Tijdens een heerlijke vakantie op Sicilië maakten ik en mijn lief een wandeling door een nationaal park naar een baai met een afgelegen strandje. Hoewel dat strand helaas niet bepaald verlaten bleek te zijn (lees: het lag helemaal vol met mensen, ik vermoed bij nader inzien dat er misschien toch een parkeerplek in de buurt was), was het alsnog een heerlijke en idyllische plek. Het zwemmen in de zee voelde als een weldaad na de hete wandeling. Lang zijn we er er overigens niet gebleven want wij waren een van de weinige sukkels die geen parasol mee hadden gesleept.

Wat is de beste plek waar je afgelopen jaar hebt overnacht?
In mijn oude vertrouwde tent in een prachtig dal in de Pyreneeën. We stonden op een sympathieke wandelaarscamping en werden ‘s ochtends wakker met prachtig uitzicht en naast ons grazende paarden.

Wat is je leukste reis- of vakantiefoto en waarom?
Tja, hoe ga ik dit zeggen zonder in hinderlijke clichés te vervallen… Dit was een intens geluksmoment hoog in de Pyreneeën. We waren een tijd naar boven geklommen langs beekjes, richeltjes en grazend vee en kwamen uit bij dit oogverblindende meer. De zon verwarmde ons na een toch wel frisse start en er was helemaal niemand. Het erge is dat een mens eigenlijk nooit tevreden is want ik bedacht me meteen dat het nóg leuker was geweest als we hier hadden wildgekampeerd. Erg toch? Wat ik grappig vind aan de foto is dat er een soort ontzag uitgaat van mijn houding. Alsof ik ergens ook een beetje schrik van al het natuurschoon.  

 

Favoriete foto Eva

 

Richard Nagel, schreef dit jaar onder andere over Belgrado , Rimbaud  en het strand van Zipolite in Mexico

Wat is je favoriete moment van het afgelopen touristicojaar?
Het lanceringsfeestje was fantastisch omdat de mensen heel enthousiast waren, maar ook goede tips gaven. Daarna was het elke week spannend om te kijken hoe de verhalen werden ontvangen en wat voor gesprekken dat zou opleveren. Ik heb daar veel van geleerd, want ik moest mezelf constant afvragen wat lezers echt interessant vinden. Uiteindelijk ben ik daardoor meer risico’s gaan nemen in mijn teksten. Eigenlijk was het dus een jaar vol favoriete momenten, maar de geboorte van de eerste touristico-baby is toch wel het allerleukst.

Wat vond je het leukste verhaal om aan te werken?
Ik heb erg genoten van het schrijven over Belgrado. Ik ging namelijk met mijn goede vriendin Nataša naar die stad, nadat zij mij er al jaren over had verteld. Uiteindelijk is het ook een verhaal geworden over haar, haar familie en onze vriendschap.
Door het schrijven voor touristico ben ik bewuster bezig met een reis of tripje voor ik wegga. Normaal laat ik me meevoeren door reisgenoten, het weer of behulpzame hotelmedewerkers, maar nu maak ik meer plannen en probeer ik een invalshoek te vinden voor ik vertrek. Negen van de tien keer wijk ik trouwens weer af van het plan omdat ik iets veel indrukwekkenders tegenkom. Ik merk dat die houding ook een leukere vakantie oplevert.

Waar kijk je naar uit in 2019?
In 2019 gaat touristico nog groter worden. Zowel qua lezers als content. Het format blijkt goed aan te slaan en eigenlijk nog meer vraag naar goede reis- en literatuurstukken te creëren. Daarom kijk ik uit naar goede samenwerkingen zoals die met travelsuriname.nl en nog meer interessante stukken, schrijvers en ideeën.

Welke reizen staan op je wensenlijstje voor 2019 of daarna?
Zolang ik weet dat het land bestaat, wil ik naar India. Ik denk niet dat dat in 2019 gaat lukken dus die blijft nog even op nummer 1 van mijn wensenlijstje staan. Mijn vriend Arick wil heel graag naar New York (en dat als francofiel!) omdat ik daar nog nooit geweest ben en hij gek is op de Big Apple. Ik zou ook heel graag weer naar Marokko willen komend jaar.

Wat is het mooiste boek dat je afgelopen jaar las?
Dat is pas moeilijk om te beantwoorden. Ik kan een selectie geven: There there van Tommy Orange is geweldig. In een soort collage vertelt de schrijver over de pijn en de vervreemding van de huidige generatie native americans. De Nederlandse vertaling (Er is geen daar daar) komt in februari.
Ik was even klaar met de Franse schrijver Édouard Louis omdat hij werkelijk overal als stem van onze generatie opgetrommeld werd, maar zijn nieuwste boek Ze hebben mijn vader vermoord is weer heel goed. Hij is veel minder veroordelend over zijn oorsprong dan in zijn vorige twee boeken waardoor het sympathieker overkomt en hij duidelijk meer zelfreflectie heeft gekregen.
Ik was ook heel erg onder de indruk van Andere kamers van Bram de Ridder omdat hij op simpele wijze heel gevoelig kan zijn. Ik wil nu eigenlijk nog meer boeken opnoemen, maar ik houd me in.

Wat is de bijzonderste plek waar je afgelopen jaar bent geweest?
Het festival Down the rabbit hole was dit jaar een hallucinatoire ervaring. Het was dat weekend zinderend heet en het festival is naast een prachtig meer. Als het allemaal een beetje te extatisch werd door de fantastische muziek, was het fijn om af te koelen in het frisse water. Goede tip voor een vakantie in eigen land!

Wat is de beste plek waar je afgelopen jaar hebt overnacht?
In de categorie luxe wint hotel Mabi in Maastricht. De inrichting was intimiderend hip en het hotel ligt op loopafstand van de Markt. Toch heeft slapen bij de grootouders van Nataša in Belgrado mijn voorkeur. Zij waren lief en heel erg grappig. En er was geen moment dat de tafel niet vol stond met heerlijk eten.

Wat is je leukste reis- of vakantiefoto en waarom?
Dat is ook het leuke van schrijven voor touristico: ik maak meer foto’s van mijn reizen. Ik ben er nog niet heel bedreven in, want veel foto’s zijn wazig of hebben tegenlicht. Een foto die wel geslaagd is, heb ik genomen op het strand van Zipolite in Mexico. Ten eerste lijkt het bijna een professionele foto, maar het straalt vooral de sfeer uit van de dagen die ik daar beleefd heb: loom, bohemien en overweldigd door de natuur.

 

favoriete foto Richard

 

Hugo van Doornum, schreef dit jaar onder andere over liefde in Verona, de reislust van voetbalsupporters en cruiseschepen in Amsterdam.

Wat is je favoriete moment van het afgelopen touristicojaar?
De etentjes met de touristicoredactie waren iedere keer een feest. Veel energie, veel gelachen en veel goede ideeën. Ik ben er trots op dat we touristico daadwerkelijk hebben gelanceerd terwijl we allemaal drukke banen hebben. Het favoriete moment was dan ook zonder twijfel het feestje in MyBookstore, toen touristico voor het eerst live ging.

Wat vond je het leukste verhaal om aan te werken?
Ik heb een fictieverhaal geschreven, dat vond ik heel spannend om te doen. Ik werk bij een literaire uitgeverij, dus ik heb dagelijks te maken met veel goede romanschrijvers. Om vervolgens zelf fictie te schrijven – en het ook nog goed genoeg vinden om op internet te publiceren – was voor mij een hele stap.

Waar kijk je naar uit in 2019?
Voor mijn gevoel hebben we in 2018 proefgedraaid: we weten nu welke stukken populair zijn, wat wel (en wat niet) met de website kan. We hebben nog zoveel goede ideeën, 2019 wordt het jaar dat we een aantal daarvan gaan uitvoeren. Ik hoop dat we in 2019 een eigen touristico-boek kunnen uitgeven en een eigen podcast gaan produceren.

Welke reizen staan op je wensenlijstje voor 2019 of daarna?
Ik wil graag weer terug naar Nieuw-Zeeland. In 2015 was ik daar met touristicoredacteur Rebecca en toen bedachten we al om vijf jaar later terug te gaan. Dat wordt wel even sparen, maar ik hoop heel erg dat het lukt. Verder kijk ik uit naar veel korte reisjes in Europa, te beginnen met Parijs.

Wat is het mooiste boek dat je afgelopen jaar las?
De boeken van Jane Gardam over advocaat Edward Filth las ik met veel plezier. Ik ben nu bezig met Asymmetrie van Lisa Halliday, ook heel sterk, maar het allerbeste boek vind ik Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis. De onvrede van de gilets jaunes in minder dan honderd pagina’s prachtig verwoord.

Wat is de bijzonderste plek waar je afgelopen jaar bent geweest?
Zonder twijfel het Joods Museum in Berlijn, ontworpen door Daniel Libeskind. De angst en de gruwelijkheid van de Holocaust zit in dat gebouw vervat.

Wat is de beste plek waar je afgelopen jaar hebt overnacht?
De kamers waren simpel, de eigenaren niet bijzonder vriendelijk, maar ik bewaar warme herinneringen aan de zomeravonden in de tuin van Hostellerie Du Chateau de L’Isle in het gezelschap van twee goede vrienden en met stokbrood en wijn.

Wat is je leukste reis- of vakantiefoto en waarom?
Een onscherpe selfie voor de Brandenburger Tor – een vrolijk begin van een heel bijzonder jaar!

 

favoriete foto Hugo

 

Rebecca van Raamsdonk, schreef dit jaar onder andere over toeristen in Amsterdam, la dolce vita in Rome en Nieuw-Zeelandse vulkanen.

Wat is je favoriete moment van het afgelopen touristicojaar?
De lancering in april! We waren al een paar maanden met touristico bezig, maar het voelde toch nog wat vrijblijvend. In april traden we echt naar buiten, een belangrijk moment. De opkomst bij het lanceringsfeest overtrof mijn verwachtingen. In de zenuwachtige dagen ervoor zei ik tegen mezelf dat een feestje met 10 mensen (inclusief wij vieren) ook al leuk zou zijn, maar gelukkig waren het er heel wat meer. Fantastisch om te zien dat er zo veel mensen geïnteresseerd en betrokken waren.

Wat vond je het leukste verhaal om aan te werken?
Het verhaal over werken in Vietnam, omdat het daarin draaide om de vraag wat je ziet en niet ziet als toerist, en of je ook op een andere manier een land kunt leren kennen. Daarnaast is het Amsterdam Research Project een intrigerend project dat al lang bestaat en volledig door studenten wordt georganiseerd. Het was ook het enige verhaal waarin ik de ervaring van iemand anders beschreef. Door Thimo te interviewen was ik zelf ook even op reis in Vietnam, een gevoel dat ik uiteraard ook in mijn verhalen hoop op te roepen.

Waar kijk je naar uit in 2019?
Voor het eerst op vakantie gaan met een baby! Een beetje spannend, ongetwijfeld heel anders maar vooral heel gezellig. Waarschijnlijk wordt het een weekendje naar Parijs, omdat ik daar een tijd gewoond en gestudeerd heb en de stad daardoor behoorlijk als thuis voelt. Hoewel de baby zich er natuurlijk niets van zal herinneren, wil ik haar nu al graag de stad laten zien. Uiteraard zal ik er voor touristico verslag van doen.

Welke reizen staan op je wensenlijstje voor 2019 of daarna?
Een weekendje naar Parijs dus, en ik zou ook graag naar Portugal gaan om familie op te zoeken (en te genieten van het mooie weer en het mooie land). Verder staat Patagonië al jaren hoog op mijn lijstje, maar ik heb mijn favoriete reisgenoot er nog steeds niet van kunnen overtuigen, helaas. Dat zal komend jaar waarschijnlijk ook niet gebeuren. Gelukkig zijn er in Europa ook nog zo veel mooie, makkelijker bereikbare plekken waar ik heen zou willen: Bretagne, Schotland, Slovenië, Zuid-Italië, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is het mooiste boek dat je afgelopen jaar las?
Ik ben groot fan van de trilogie van de Zweedse schrijfster Kristina Sandberg over huisvrouw Maj en ik was dan ook heel blij dat het eerste deel eindelijk in het Nederlands verscheen, De komst van een kind (deel twee en drie waren al eerder vertaald). Het stelde niet teleur.
Andere favoriet: Kleine brandjes overal van Celeste Ng. Ik heb dat boek als luisterboek geluisterd, en ik luister meestal ‘s avonds en ‘s nachts, als ik wakker lig. Dat wakker liggen is normaal natuurlijk vervelend en frustrerend, maar toen ik luisterde naar de levens van de familie Richardson in Shaker Heights, Cleveland, Ohio, vond ik het opeens niet erg meer.
Tot slot heb ik onlangs Gesprekken met vrienden van Sally Rooney en Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis in een ruk uitgelezen. Stemmen van onze generatie of niet, ik vond hun boeken erg goed.

Wat is de bijzonderste plek waar je afgelopen jaar bent geweest?
De Heineken Experience in Amsterdam, met een privé-rondleiding van mijn broertje. Ik had er altijd lacherig over gedaan en zag het als een plek waar je toch nooit van je leven naartoe zou willen, maar ik vond het ontzettend leuk en interessant. De oude brouwerij is schitterend, net als het uitzicht vanaf het dak.

Wat is de beste plek waar je afgelopen jaar hebt overnacht?
De Pousada de Sagres, in Sagres, Zuid-Portugal. Een ontzettend luxe hotel op een rots, aan drie kanten omringd door de oceaan. Het weer was perfect en ik had het zwembad voor mezelf, héérlijk.

Wat is je leukste reis- of vakantiefoto en waarom?
Deze foto van mijn broertje als vis op het droge in Boedapest. Als verjaardagscadeau had ik samen met mijn zusje een escape game voor hem gemaakt, met elke dag een paar opdrachten. Als hij ze niet goed zou uitvoeren, zou hij niet uit Boedapest mogen vertrekken. Het voorbereiden was al leuk, maar het enthousiasme en de overtuiging waarmee hij elke opdracht aanging maakten het onvergetelijk. We hebben hem trouwens ook nog op een etentje getrakteerd, het was niet alleen maar afzien.

 

favoriete foto Rebecca