Als de oprichter en eigenaar van online community LEES EEN BOEK voer ik herhaaldelijk het volgende gesprek:

Hij/zij: ‘LEES EEN BOEK? En dan spoor je mensen aan meer te lezen?’
Ik: ‘Ja.’
Hij/zij: ‘Ik moet ook weer eens gaan lezen. Vroeger verslond ik boeken. Mijn ouders maakten grapjes over mijn lichte obsessie met boeken, maar nu…’
[De persoon in kwestie schudt zijn/haar hoofd]
Hij/zij: ‘…nu kom ik er gewoon niet aan toe. Ik lees hooguit één tot twee boeken per jaar. En dat is op vakantie, dat is het enige moment dat ik een boek kan lezen. Dan heb ik er echt de rust voor, snap je?’

Dat snap ik. Lezen is een activiteit die veel concentratie vergt. En voor concentratie heb je rust nodig – en met rust bedoel ik dat je je buiten het bereik van de wifi van je Airbnb bevindt en niet elke gedachte wordt onderbroken door de constante stroom aan notificaties op je smartphone.

Het is inmiddels juni (de tijd vliegt!) en de vakantieperiode is bijna aangebroken. Met andere woorden: de hoogste tijd om die één tot twee boeken per jaar te lezen. Om de stap kleiner te maken om ook daadwerkelijk een boek open te slaan deze zomer heb ik een lijst samengesteld met de beste boeken om op je strandbedje te lezen (of onder de airco, of in het vliegtuig, of in een hangmat, of op een terras, of tijdens een lange treinrit, of midden in de nacht, omdat je niet kan slapen omdat het matras van je hotelbed zo achterlijk hard is).


1. Het Puttertje, Donna Tartt

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Theo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Na de dood van zijn moeder vindt Theo houvast aan dat ene object dat hem aan haar doet denken: een klein, mysterieus schilderij, dat hem uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet belanden.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Het Puttertje is de perfecte combinatie van spanning, liefde, familie, verdriet, verlies, geluk en de relatie tussen het goed en het kwaad in de wereld. Het verhaal speelt zich voor een gedeelte af in Amsterdam (vind ik persoonlijk een leuk gegeven).

Favoriet citaat:Because–isn’t it drilled into us constantly, from childhood on, an unquestioned platitude in the culture–? From William Blake to Lady Gaga, from Rousseau to Rumi to Tosca to Mister Rogers, it’s a curiously uniform message, accepted from high to low: when in doubt, what to do? How do we know what’s right for us? Every shrink, every career counselor, every Disney princess knows the answer: ‘Be yourself.’ ‘Follow your heart.’ Only here’s what I really, really want someone to explain to me. What if one happens to be possessed of a heart that can’t be trusted–?’


2. Schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafón

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Daniël Sempere wordt door zijn vader meegenomen naar het geheimzinnige Kerkhof der Vergeten Boeken, een verborgen wereld in het oude centrum van Barcelona. Hij mag een boek uitzoeken en wanneer hij De schaduw van de wind kiest neemt Daniëls leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Dit boek heb ik meer dan een jaar geleden gelezen en ik denk nog geregeld aan de personages (ik mis ze), het plot (spannnnuuuuunnnnd!!!!!) en de prachtig verwoorde (levens-) lessen die door het verhaal zijn verweven.

Favoriet citaat: ‘Destiny is usually just around the corner. Like a thief, a hooker, or a lottery vendor: its three most common personifications. But what destiny does not do is home visits. You have to go for it.’


3. Knap voor een dik meisje, Tatjana Almuli

Genre: Non-fictie/Memoires

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Tatjana vertelt hoe het is om dik te zijn in een maatschappij waar dun zijn de norm is.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Dit is het perfecte boek om te lezen op het strand, omdat het strand een emotioneel beladen plek kan zijn voor vrouwen met een lichaam (elke vrouw). Tatjana’s kijk op de dieetindustrie en de ongezonde obsessie van de Westerse wereld om zo dun en strak mogelijk te zijn, zal je inzichten geven die je juist daar (op het strand) nodig kan hebben. Knap voor een dik meisje laat je anders kijken naar jezelf en de wereld om je heen.

Favoriet citaat: ‘Ik zit met een jongen die ik leuk vind op een kleedje aan het water. Het is broeierig, een zomeravond in juli, en we willen gaan zwemmen. Ik draag een kort, mouwloos jurkje waarin ik me niet helemaal op mijn gemak voel. Alsof de jongen dat aanvoelt en mijn ongemak wil wegnemen, strijkt hij door mijn haren, geeft me een kus en zegt: ‘Je hebt zo’n mooi gezichtje, weet je dat?’ Ik glimlach en wil iets terugzeggen, maar hij is me voor: ‘Ja, je bent echt wel knap. Voor een dik meisje.’


4. Calypso, David Sedaris

Genre: Memoir

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Sedaris’ observatievermogen is ongeëvenaard, origineel en laat je schuddebuiken van het lachen. Calypso bevat vlijmscherpe verhalen over zijn familie, het verlies van zijn zusje, de vriendjes van zijn moeder, de staat van de wereld en meer.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Calypso bestaat uit korte persoonlijke essays. Essays zijn perfect om te lezen op het strand, want ze geven je het excuus om antisociaal te zijn voor een kortere tijd. Zo raken je mede vakantiegangers niet gefrustreerd en zullen er geen ruzies ontstaan tijdens jullie reis, en hoeft je reisgenoot je nooit te verwijten dat ‘als je zo graag alleen wilt zijn met je boeken, ga dan lekker in je eentje volgende zomer!’  

Favoriet citaat: ‘Happiness is harder to put into words. It’s also harder to source, much more mysterious than anger or sorrow, which come to me promptly, whenever I summon them, and remain long after I’ve begged them to leave.’


5. The Great Believers, Rebecca Makkai

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: The Great Believers gaat over de strijd van de gayscene tegen aids in de jaren 80. Het is een boek over hoop, vriendschap, verlies, liefde en empathie. De New York Times riep dit boek trouwens uit tot een van de tien beste boeken van 2018.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Eenmaal begonnen met lezen is het lastig om te stoppen. Dit veroorzaakt een tweestrijd in je hoofd, want je wil wel stoppen. Niet omdat het boek slecht is of het verhaal niet pakt, maar omdat dat het juist wel doet en je niet wil dat het boek uit is.

Favoriet citaat: ‘And was friendship that different in the end from love? You took the possibility of sex out of it, and it was all about the moment anyway. Being here, right now, in someone’s life. Making room for someone in yours.’


6. Ik ben Eleonor Oliphant, Gail Honeyman

Genre: Roman

Korte samenvatting van het boek in twee zinnen: Eleanor krijgt nooit bezoek, heeft geen vrienden en werkt op een kantoor waar ze vaak mikpunt van kleine pesterijen is. Wanneer collega Raymond haar, vrij van oordeel, benadert durft ze uit haar geïsoleerde leventje te stappen.  

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Dit boek is simpel (in de goede zin van het woord). Je leest er vlug doorheen en het helpt je herinneren aan de goedheid en vriendelijkheid van de mens.

Favoriet citaat: ‘These days, loneliness is the new cancer–-a shameful, embarrassing thing, brought upon yourself in some obscure way. A fearful, incurable thing, so horrifying that you dare not mention it; other people don’t want to hear the word spoken aloud for fear that they might too be afflicted, or that it might tempt fate into visiting a similar horror upon them.’


7. Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen, Diverse auteurs

Genre: Verhalenbundel

Samenvatting van het boek in twee zinnen: De favoriete korte verhalen van verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs gebundeld in een boek.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Korte verhalen zijn geliefd in de Verenigde Staten, maar hier in Nederland zijn ze (zeer!!) ondergewaardeerd. Naar mijn mening is een kort verhaal of héél goed of héél slecht. Een goed kort verhaal heeft de kracht je je een ander persoon te laten voelen dan voordat je het las.

Favoriet citaat: She’s giving herself a cold, hard look in the bathroom mirror. She is thinking about what they both do; they are professional witnesses, reminding others to pay attention, keeping the experience alive, hoping that the memory will prevent it from happening again. She is wondering what they’re both so afraid of that it has stopped them from living their own lives.’


8. Nachttrein naar Lissabon, Pascal Mercier

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Opgeschrikt door het besef dat de tijd hem door de vingers glipt, loopt docent Raimond Gregorius tijdens het lesgeven het klaslokaal uit en vertrekt met de trein naar Lissabon.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Als je Schaduw van de wind mooi vond, dan raad ik je aan om vooral dit boek in je strandtas te stoppen. De nachttrein naar Lissabon barst van de prachtige citaten, dus mijn persoonlijke tip aan jou is dat je een potlood erbij houdt om de mooiste te kunnen onderstrepen om ze op deze manier niet te hoeven vergeten.

Favoriet citaat: ‘That words could cause something in the world, make someone move or stop, laugh or cry: even as a child he had found it extraordinary and it never stopped impressing him. How did words do that? Wasn’t it like magic?’


9. De verborgen geschiedenis, Donna Tartt

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Richard Papen schrijft zich in als student bij het prestigieuze Hampden College, ver van huis aan de oostkust. Hij raakt gefascineerd door een clubje van vijf rijke studenten en doet er alles aan om door hen te worden opgenomen.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Wanneer je eenmaal begint in dit boek lukt het je niet meer om het weg te leggen. (Zet dus vooral een timer, zodat je niet vergeet jezelf in te smeren!)

Favoriet citaat: ‘There are such things as ghosts. People everywhere have always known that. And we believe in them every bit as much as Homer did. Only now, we call them by different names. Memory. The unconscious.’


10. Normale mensen, Sally Rooney

Genre: Roman

Samenvatting van het boek in twee zinnen: Marianne en Connell houden van elkaar, maar altijd op het verkeerde moment. Normal People laat de lezer niet per se hun eerste verliefdheid herbeleven zoals Call Me By Your Name, maar doet wel denken aan die ene gecompliceerde relatie. Die liefde die uiteindelijk meer invloed heeft gehad op je leven dan je in eerste instantie dacht.

Waarom dit het perfecte boek is om te lezen op het strand: Ik heb synoniemen.nl erbij gepakt, om te voorkomen in de herhaling te vallen wanneer ik omschrijf hoe goed dit boek is. Het komt hierop neer: Rooney’s schrijfstijl is prachtig, mooi, fraai, luisterrijk, illuster, superbe. Tijdens het lezen wil je de hoofdpersonen in je armen nemen, vasthouden en influisteren dat het leven op een bepaald moment weer makkelijker wordt.

Favoriet citaat: ‘He often makes blithe remarks about things he ‘wishes’. I wish you didn’t have to go, he says when she’s leaving, or: I wish you could stay the night. If he really wished any of those things, Marianne knows, then they would happen. Connell always gets what he wants, and then feels sorry for himself when what he wants doesn’t make him happy.’