De e-mailtjes blijven binnenstromen, het verkeer maakt je wanhopig en de supermarkt is nog steeds dagelijkse kost want de wachtlijst voor Picnic schiet maar niet op. Het is duidelijk: je bent toe aan een vakantie. Helaas heb je geen eindeloos budget of heb je ervoor gekozen minder te vliegen om het milieu een beetje te sparen. Gelukkig is er in Nederland ook genoeg te doen. Daarom drie tips om je dichtbij huis op vakantie te wanen.

Franeker in Friesland

Friesland staat op nummer drie van de lijst van Lonely Planet met beste vakantiebestemmingen in Europa. Volgens de reisgids is het een ‘verborgen parel’ en zouden we er allemaal een kijkje moeten nemen. Leeuwarden werd vorig jaar al uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, maar Lonely Planet noemt ook het uitgestrekte landschap en de Waddeneilanden als redenen voor de notering.

Het centrum van Franeker

Interessant aan Franeker is dat de op-een-na-oudste universiteit van het land hier gevestigd was. In 1585, tijdens de Opstand tegen de Spaanse overheerser Filips II, was Friesland in handen van een groep calvinisten. Om meer macht te krijgen, wilden zij hun eigen predikanten opleiden. Leiden was te ver en edelen uit Leeuwarden zagen een faculteit in hun stad niet zitten. Daarom werd er uitgeweken naar Franeker. Tot 1811 werd er ijverig gestudeerd aan de faculteiten theologie, rechten, Grieks en Hebreeuws. Een van de beroemdste studenten was René Descartes. Toen besloot keizer Napoleon de universiteit op te heffen. Misschien had dat iets te maken met het imago van de studenten. Omdat er in de kleine stad niet heel veel te doen was, grepen de jonge mannen massaal naar de fles. Lallende mannen, vechtpartijen en andere ongein waren het gevolg. Al snel stonden ze in de stad bekend als Franeker Loskoppen.

De Martenatuin

Vanuit Franeker kun je  makkelijk naar Harlingen gaan en naar Terschelling afvaren. Neem je de trein de andere kant op, dan ben je snel in Leeuwarden. Lopend of fietsend vanuit het stadje zit je zo in de groene natuur. In het centrum zijn veel gezellige cafés, restaurants en terrassen te vinden. Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium verdient ook een bezoekje. Maarten van Rossem vertelde een tijdje geleden nog bij De Slimste Mens dat hij dit het mooiste kunstwerk van Nederland vindt.

Overnachten Je slaapt goed en betaalbaar bij Oppe Klincke maar er zijn ook heel fijne Airbnb-adressen.

Eten Locals raadden ons aan te gaan eten bij De Grillerije en daar zijn we ze nog steeds dankbaar voor.

Doen wandelen, fietsen of varen en natuurlijk naar het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Klein maar fijn: de Martenatuin in het centrum.

[vc_zigzag color=”custom” custom_color=”#fde500″ css=”.vc_custom_1521714973279{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 30px !important;}”]

Het Noorderpark in Amsterdam

We hebben er even op moeten wachten (over understatements gesproken): maar de Noord/Zuidlijn is er. Een goed excuus om het Amsterdam aan de andere kant van het IJ eens te ontdekken. Natuurlijk moet je een keer naar de NDSM en het Eye-Museum, maar we zijn op zoek naar het vakantiegevoel. Het goede weer komt eraan, dus stap een keer uit bij halte Noorderpark.

Het park is onlangs grondig onder handen genomen door architectenbureau West 8 en is een samenvoeging van het voormalige Florapark en het Volewijkspark. Achter elke bocht is wel iets nieuws te vinden. Soms kronkelen de paadjes langs meertjes en oude bomen, dan loop je opeens door een strak rozenpark en verderop sta je opeens aan het kanaal. Het park is het tegenovergestelde van het overvolle Vondelpark. Hier en daar liggen wat mensen in de aangename schaduw van treurwilgen en voor joggers is er nog genoeg plaats. Je hoeft maar een weg over te steken om bij het Vliegenbos te komen, waar ook een van de weinige  stadscampings van Amsterdam ligt. En je mag hier nog overal barbecueën!

Café Pompet

Genoeg gelezen en geluierd op de grasvelden? Dan is er ook genoeg te doen in het park. Café Pompet is een goede plek voor koffie, een borrel of een Frans gerecht. Ze organiseren ook regelmatig een jeu-de-bouleswedstrijd. Als het weer zo warm wordt deze zomer, zal het druk worden bij het Noorderparkbad door de verschillende buitenbaden en zonneweides. Architecten Branimir Medić en Pero Puljiz ontvingen de Pool Vision prijs voor het mooiste publieke zwembad ter wereld en werden genomineerd voor het BNA gebouw van het jaar.

Overnachten Genoeg keus natuurlijk in Amsterdam, maar ook prima om een dagje de drukte te ontvluchten.

Eten De Franse keuken bij Pompet

Doen Zo min mogelijk. Neem een boek mee en ga aan het meertje liggen. Voor de rustelozen is het ook lekker wandelen of joggen.

[vc_zigzag color=”custom” custom_color=”#fde500″ css=”.vc_custom_1521714973279{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 30px !important;}”]

Gratis festivals door heel Nederland

Een festival combineert een hoop van onze hobby’s: voor pampus liggen in de zon, dansen op goede muziek en kamperend de natuur opzoeken. Als je alles bij elkaar optelt kost het alleen nogal wat Er zijn gelukkig een hoop gratis festivals in Nederland waar je een dag heel bohemian kan doen en ’s avonds weer in je eigen bed kunt liggen.

Parkpop in Den Haag heeft altijd een line-up met bekende namen waar je normaal een paar tientjes voor moet neerleggen en jonge acts om te ontdekken. Wie er dit jaar komen, is bij schrijven van dit artikel nog niet bekend, maar noteer 30 juni toch maar alvast in je agenda. Het festival trekt een divers publiek, waardoor het al snel gezellig wordt. In een dag bereik je (bijna) hetzelfde gevoel als wanneer je naar een meerdaags festival gaat.

Parkpop in Den Haag

Een andere optie is Appelpop in Tiel. Hier krijg je zelfs twee dagen voor dezelfde prijs van nul euro, namelijk op 13 en 14 september. Voor 2019 zijn al wat namen bekend: Within Temptation, Racoon en Douwe Bob zijn een paar van de artiesten die je hier live kunt zien. Het festival is aan de Waalkade, waarvoor je een wandeling door de stad moet maken. Blijkt dat ook nog een leuk stadje te zijn: Flipje komt er vandaan!

Overnachten Hoeft dus niet! ’s Avonds ga je gewoon licht aangeschoten weer in de trein naar huis

Eten Op een festival hoor je friet te eten. Geen discussie.

Doen Dansen en lachen