Niet ver van Porto ligt een middelgrote provinciestad. De heuvelachtige omgeving is behoorlijk industrieel, zeker voor Portugese begrippen. De stadsmuur verwelkomt je met ‘Aqui nasceu Portugal’ – hier werd Portugal geboren. Welkom in Guimarães.

Guimarães is een leuk stadje waar je je zeker een dag goed kunt vermaken. Het historische centrum en het middeleeuwse kasteel dat erover uitkijkt staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO (sinds 2001). Volgens de legende werd de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, in het kasteel geboren – daar lees je in dit verhaal meer over.

Ook de kapel waar hij gedoopt zou zijn staat nog overeind (de Igreja de São Miguel do Castelo, vlakbij het kasteel). In 2012 was het de Europese culturele hoofdstad van het jaar. Dat is waarschijnlijk de reden waarom voor het stadhuis (in een prachtig oud klooster) in heel grote letters #investEU staat. IAMSTERDAM, maar dan anders – en minder populair bij toeristen.

Guimarães is trots op zijn status als ‘wieg van de natie’ en in de city branding wordt het graag ingezet. Afonso Henriques kom je tegen als standbeeld aan de voet van het kasteel, op ansichtkaarten en op de menukaarten van restaurants. Ook het voetbalstadion van de stad is naar hem vernoemd. De geschiedenis, in combinatie met de mooie binnenstad, leuke winkels en lekkere restaurants, maken van Guimarães een goede stop in Noord-Portugal.


kasteel guimaraes halfbewolkt
Het Castelo de Guimarães, waar Portugals eerste koning Afonso Henriques geboren zou zijn.

Doen:

Het geboortekasteel van Portugals eerste koning Afonso Henriques, het Castelo de Guimarães, is zeker een bezoek waard. De muren staan nog overeind en je hebt er een mooi uitzicht over de stad. Vlakbij vind je ook de oude kapel waar hij gedoopt zou zijn, de Igreja de São Miguel do Castelo. Het Paço dos Duques de Bragança is van na Afonso Henriques tijd, maar ook de moeite waard. De architectuur met veel hout doet je misschien eerder aan Noord- dan aan Zuid-Europa denken. Dat kan kloppen: de Bourgondische middeleeuwse bouwstijl vormde een inspiratiebron voor het ontwerp.

 

Vlakbij het centrale plein, het Praça de São Tiago, bevindt zich in een oude kerk het museum Alberto Sampoio. Hier vind je een bijzondere collectie religieuze kunst, van schilderijen en beelden tot textiel en keramiek. Het was het lievelingsmuseum van Nobelprijswinnaar José Saramago. (Rua Alfredo Guimarães)

 

Nog oudere geschiedenis? Bezoek de ruïnes van Citânia de Briteiros, iets buiten de stad. Een prehistorische stad waarvan de overblijfselen je een indruk geven van hoe de mensen toen geleefd hebben. De omgeving is bovendien schitterend. (Monte de São Romão)    

 


 

plein met terrassen, guimaraes
Een plein vol terrassen in Guimarães.

 

Eten:

Goed, goedkoop en met de regionale keuken: bij Cantinho dos Sabores komen je smaakpapillen niets te kort! Proef polvo (octopus), of bacalhau (stokvis), of bitoque (varkenshaas), of … (Rua Francisco Agra 29, +351 253 095 645)

 

Op zoek naar iets chiquers? Ga naar Hool, het restaurant van Hotel da Oliveira aan het mooie Praça da Oliveira. Goed verzorgde Portugese en internationale gerechten, prachtig geserveerd. En nog steeds betaalbaar! (Largo da Oliveira)

 

Niet typisch Portugees, wél heel lekker zijn de (enorme) pizza’s van Pizzeria Luzzo. De kaart bevat zowel Italiaanse klassiekers als Portugees geïnspireerde, creatieve combinaties. De pizza’s worden geserveerd op houten planken en zijn vriendelijk geprijsd. (Largo do Toural 82)

 


 

oude poort guimaraes
Oude stadspoort met ridder in het centrum van Guimarães.

 

Slapen:

Een charmant, betaalbaar hotel aan de rand van het historische centrum: Hotel Mestre de Avis. De kamers zijn groot en het personeel vriendelijk. Vanuit het smalle straatje loop je zo de levendige straten van het centrum in. (Rua Dom João I 40)

 

Zin in luxe? Ga voor een pousada! Een pousada is een Portugees luxehotel in een historisch gebouw. In Guimarães vind je de Pousada Mosteiro de Guimarães, in een oud klooster. Rustig gelegen, met mooie kamers en een prachtig zwembad. (Largo Domingos Leite de Castro)

 

Heel centraal ligt Hotel da Oliveira, van restaurant Hool (zie hierboven). Het heeft mooie, moderne kamers, een uitgebreid ontbijtbuffet en een sfeervolle bar. (Largo da Oliveira)

 

Boa viagem!

(en vergeet voor je gaat niet ons verhaal te lezen over Portugals eerste koning, Afonso Henriques!)

stadsmuur guimaraes vanaf terras