Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor Pride Amsterdam. Een goed moment om te vieren hoeveel vooruitgang er is geboekt voor en door de LHBTI+ gemeenschap én een stimulans om ons hard te blijven maken voor een inclusievere wereld. Het liefst wel met een biertje in je hand, wat glitter op je wangen en een outfit die je vandaag opeens wél aandurft. Niet alleen Nederlanders komen naar de parade kijken, op straat hoor je ook heel veel verschillende andere talen. De gemeente kan niet met zekerheid vertellen hoeveel extra toeristen er komen voor het feest, maar er is rond Pride in elk geval een flinke stijging. Touristico sprak een paar van de Pride-toeristen.

Lea (rechts) met vriendin Yas, allebei uit Barcelona

We zijn vooral voor het Anne Frank Museum en het Van Gogh Museum gekomen, maar toen hoorden we dat het ook Pride zou zijn. Daar waren we heel blij mee. Wij zijn 16 en 17, dus we zijn hier met mijn ouders. Yas hoort bij het team, zij is namelijk bi en valt vooral op vrouwen. Ik weet het zelf niet helemaal. Ik ben nog een beetje op zoek. Hier is het heel anders dan in Barcelona. Daar is het echt gigantisch en drukker. Dit voelt kleiner en gezelliger. Als ik eerlijk ben vind ik dit leuker want in Amsterdam is Pride ook geschikt voor familie. Het is de eerste keer dat we in Amsterdam zijn, maar we zouden graag nog een keer terugkomen. Dat hoeft niet per se voor Pride te zijn: als de vluchten maar goed zijn.

Volg Yas op @yass.seg

Volg Lea op @leeaaaaw

Axel uit Berlijn

Ik ben geboren in Los Angeles, maar ik woon tegenwoordig in Berlijn. Dit is de derde keer dat ik naar Amsterdam kom voor Pride. Ik kom hier sowieso graag, want ik vind de mentaliteit van de Nederlanders heel tof. Het doet me denken aan mijn jeugd, want iedereen is hier heel liberaal, maar ook ontspannen en gemoedelijk. Hoe de boten en kanalen gebruikt worden vind ik uniek. Ik ga ook altijd naar Berlijn Pride, dat is een week eerder dus ik kan naar allebei. Het voelt daar wel extremer op seksueel gebied en hier in Amsterdam worden meer kleuren van het queer-spectrum gevierd. Ik vind ze dus allebei leuk, maar het is wel anders. Ik reis veel en graag en bezoek daardoor veel andere Prides. Het is heel interessant om te zien hoe LGBTQI+ rechten in verschillende steden gezien worden.  

Vols Axel op @ax3l_is

Ed uit Londen

Ik ben speciaal voor Pride met de Eurostar vanuit Londen naar Amsterdam gekomen. Ik kom oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, woon al een tijdje in Londen en ben nu bezig naar Amsterdam te verhuizen. Ik ben hier namelijk een bedrijf aan het opstarten. Je zult het misschien niet geloven, maar dit is mijn eerste Pride in mijn hele leven. Het is echt fantastisch. Ik was net op het terras van het Pulitzer-hotel en dat was de perfecte plek om de parade goed te zien. De sfeer en de muziek is zo goed. De Stonewall-rellen (die gelden als de aanleiding van alle Pride-vieringen)  zijn nu 50 jaar geleden. Het is toch geweldig om te zien hoe ver we al gekomen zijn?

Cielly uit Zwitserland

Op mijn vijftiende ben ik naar Zwitserland verhuisd, omdat mijn vader Zwitsers is. Daarvoor woonde ik in Brazilië, maar laten we het niet hebben over hoe dat land er op dit moment aan toe is. Ik heb vrienden die queer zijn en ik ben hier met mijn beste vriend. Het is zo fijn dit samen met hem te vieren. Ik zou mezelf wel een bondgenoot noemen, want ik ondersteun alle soorten van liefde. Het maakt mij niet uit in welke vorm, want ik zie het verschil niet. De positivisme van vandaag werkt erg aanstekelijk. Waren mensen maar elke dag zo. Iedereen kan zich vandaag wel vinden in het motto van Pride 2019: Love is Love. Als iedereen daar ook nog naar gaat handelen, is het helemaal perfect.

Volg Cielly op @cielly.pluess