Susanne tijdens een trek in Nepal

Noot van de redactie:
Susanne van der Werf ging zomer 2018 acht weken naar Nepal. Ze volgde hier diverse boeddhistische modules en deed een trek van een week door het Himalayagebergte. Het land maakte een diepe indruk op haar en ze heeft nog dagelijks heimwee naar de mensen, de cultuur en de prachtige omgeving. In dit verhaal neemt ze je mee op een introductiereis naar de beginselen van het boeddhisme, het nastreven van het innerlijke geluk en geeft ze tips voor kloosters in Nepal waar je les kunt krijgen over het boeddhisme. 

 


 

Mind-blowing Nepal: trek je bergschoenen maar uit!

De hoogste bergen op aarde huizen in Nepal. De Himalaya is voor veel reizigers de reden om naar het land te reizen. Het aanzicht van de sneeuwtoppen van 8000’ers is magistraal. Ze laten je de kracht en schoonheid van moeder aarde beleven als nooit tevoren. Toch hoef je voor de meest adembenemende ervaring in Nepal je bergschoenen niet aan te doen. Sterker nog, die moet je verplicht uit doen. Ga (zonder schoenen) zitten op een kussen op de grond, word stil en luister. Luister naar de lessen in een van de vele kloosters die het land rijk is.

 

Tibetaans boeddhisme in Nepal

In Nepal wonen veel Tibetanen en daarom is het Tibetaans boeddhisme in zijn pure vorm aanwezig. Er zijn diverse plekken waar je les kunt krijgen. Een van de bekendste plekken is Kopan Monastry in Kathmandu. In dit klooster worden het hele jaar boeddhistische modules aangeboden, waarbij de duur varieert van een dag tot een aantal maanden. De meeste modules duren echter 10 dagen, waarbij je alle dagen in het klooster eet, slaapt en vooral heel veel les krijgt van monniken.

Gebedsmolen in Kathmandu. Aan de buitenkant van de cilinder staat altijd een gebed of een mantra. Volgens het Tibetaans boeddhisme heeft het ronddraaien van een gebedsmolen hetzelfde effect als het uitspreken van de betreffende gebeden of mantra’s.

Your mind creates your world

Het boeddhisme gaat over het transformeren van de geest. Deze definitie is uiteraard boeddhisme in een notendop, want de rijkheid van het gedachtengoed is immens. Met ‘de geest’ wordt ons bewustzijn bedoeld. Ons bewustzijn gaat verder dan het brein alleen. De geest geeft ons ervaringen en omvat sensaties, percepties, emoties, conditioneringen etc. Meditatie is een belangrijk onderdeel in het boeddhisme. Het vertraagt de snelheid die er is tussen een letterlijke ervaring en het verhaal dat ons bewustzijn ervan maakt. Het geeft inzicht in hoe oordelend en geautomatiseerd onze geest in elkaar steekt.

Een voorbeeld: Onze begrensde geest heeft een overtuigd idee van wat wel of niet wenselijk is. Stel: je ontmoet iemand voor de eerste keer. Dan bepaalt je geest, op minimale en nietszeggende informatie zoals kleding en lichaamstaal, direct wat je van deze persoon vindt. Voordat je nog met iemand gesproken hebt, kun je hem/haar bijvoorbeeld al een zweverig type, gezelligerd of arrogante kwal vinden. In je hoofd wordt direct een heel verhaal om deze persoon heen bedacht gebaseerd op wat jij in het verleden wel eens hebt meegemaakt, gezien of gehoord. 

Onze begrensde geest heeft een overtuigd idee van wat wel of niet wenselijk is.

“Your mind creates your world”, wordt dus terecht gezegd. Je denkt dat je een objectieve wereld ziet en hoort maar in feite is alles ingekleurd door jouw interpretatie. We zijn door veel dingen geconditioneerd en die dingen bepalen hoe wij de wereld zien. Jouw wereld is niet meer dan een reflectie van de geest. Tijdens de lessen en meditaties in het klooster leer je deze percepties en conditioneringen langzaamaan af te pellen en los te laten. Wat levert dit op? Hoe meer je ‘verlost’ bent van conditioneringen en percepties, hoe meer je, volgens boeddhisten, ‘waar’ geluk zult ervaren. 


Geluk versus plezier

‘Waar’ geluk is volgens deze levensfilosofie dus iets anders dan plezier. Het pure geluk is veel stabieler, veel grootser. Een nieuwe auto, een stuk chocoladetaart of een opwindende nacht zorgen voor kortstondig plezier maar geven ons geen geluk op lange termijn. Deze pleziertjes zijn zeker niet verkeerd, maar als je denkt dat hier het grote en pure geluk in zit, zul je keer op keer teleurgesteld zijn. Geluk is maar op één plek te vinden, namelijk op de plek waar wij geluk ervaren: in de geest. Het échte geluk is dus een staat van de geest, niet een tijdelijk gevoel. En omdat het in jou zit, kan het niet bepaald worden door wat er buiten jou gebeurt. Je eigen geest is in het boeddhisme the holy grail.


Het échte geluk is volgens boeddhisten een staat van de geest, niet een tijdelijk gevoel.

Ga je naar Nepal, wil je een authentiek en adembenemend aspect toevoegen aan je reis en spreekt deze kijk op het leven je aan? Ga dan een tijdje het klooster in en werk met je eigen geest. Je kunt het wellicht combineren met een mooie trekking door de Himalaya, want met een beetje plezier is natuurlijk niks mis. 


Kloosters waar je onderricht kunt krijgen:

Susanne geeft zelf mindfulness-cursussen voor kinderen en start op 23 januari met een meditatie-cursus voor volwassenen.