Deze zomer besloot Jasmina ontslag te nemen van haar werk, haar huis te verkopen en van de overwaarde op wereldreis te gaan. Niet even een paar maanden, nee ze gaat 4 jaar op reis om zo veel mogelijk te zien, maar ook om zich te verdiepen in verschillende eetculturen. Wij Skypen regelmatig met haar om te horen wat ze allemaal meemaakt. Hier dus de eerste update van Jasmina’s Worldtour.

 

Waar ben je allemaal geweest sinds we je gesproken hebben?

Jeetje, ik heb eigenlijk heel mijn Zuid-Oost Azië trip al afgemaakt. Ik ben in Bali, Singapore, Vietnam, Thailand en de Filipijnen geweest. Vandaag ben ik aangekomen in Sydney en voorlopig blijf ik even in Australië.

Je bent op Bali best in de penarie gekomen toch?

Klopt, ik zat met een vriendin op een boot naar Bali, maar door noodweer moesten we we omgeleid worden naar Lombok. We hebben toen zo lang moeten wachten dat we vervolgens met een vrachtschip naar Bali zijn gegaan. Op dat schip moesten we op de grond slapen. Voor mij was het niet zo erg, ik heb geen haast. Die vriendin moest de dag erna terug naar Nederland. Zij had dus wel stress. Ze heeft het wel gehaald uiteindelijk.

Jasmina op kookcursus met de vriendin waar ze later mee op een vrachtschip beland.

Wat heb je voor moois gezien ondertussen?

Sa Pa in Noord Vietnam was prachtig door de natuur, daar heb ik een mooie wandeltocht gemaakt. Het was ook wel een grappige ervaring want we hadden een homestay geboekt, maar dat bleek eigenlijk gewoon een schuur in de bergen te zijn. We sliepen nog net niet tussen de koeien. De Filipijnen waren trouwens ook fantastisch. Ik heb daar tijdens het snorkelen zo’n mooi onderwaterleven gezien. De kleuren van het koraal waren zo indrukwekkend, het leek bijna of ik een LSD-trip had. Ik ben ook gek op dieren, dus het was leuk om tussen de sardines te zwemmen – en ik heb een walvishaai gezien. En drie schildpadden! Ik had zoiets nog nooit meegemaakt.

Sa Pa in Vietnam

Wat viel tegen?

Halong Bay in Vietnam. Dat stond al jaren om mijn bucketlist, dus ik had hoge verwachtingen. Die plek is jammer genoeg helemaal verpest door het massatoerisme. Het is echt naar om te zien hoeveel boten daar aanmeren en al die mensen die daar uitgeladen worden. Je ziet niets meer van de natuur, terwijl het Unesco werelderfgoed  is. Er dreef ook zo veel plastic in het water..

Ha Long Bay

Ben je nog wel blij dat je je leven hier hebt achtergelaten?

Ja, maar het is wel echt een achtbaan aan emoties. Ik mis Nederland en mijn huis wel eens, of zoiets simpels als zelf elke dag kunnen koken. Ik heb ook wel een beetje vliegangst ontwikkeld, want ik had twee vluchten met enorme turbulentie. Nu breekt elke keer als ik aan boord ga me het koude zweet uit. Dat is niet echt handig met hoeveel landen ik nog ga bezoeken.

Wat staat er op de planning in Australië?

Ik ga eerst bij een vriendin in Sydney logeren die ik ontmoet heb op Bali. Daarna een paar dagen naar Bondi Beach en dan ga ik wwoofen in de outback. Dat is vrijwilligerswerk doen op een biologische boerderij. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) is de wereldwijde organisatie die dat mogelijk maakt. Ik ga werken op een paardenboerderij en woon daar met andere vrijwilligers. Ik ben heel benieuwd!

Lees bij Touristico binnenkort meer over Jasmina’s tijd in Australië!

Alle foto’s zijn van Jasmina