De Surinaamse keuken is een (bijzonder lekkere) mix van de eettradities van de verschillende inwoners van het land. Roti ken je waarschijnlijk, maar ben je ook bekend met Pepre Watra en Doksa Masala? Samen met travelsuriname.nl nemen we je mee op een smakelijke reis naar Suriname, langs de belangrijkste bevolkingsgroepen en hun typische gerechten!

 

Pepre Watra, hete vissoep van de inheemse bevolking

We beginnen met de inheemse bevolking. Deze alleroudste bewoners van Suriname hebben hun eeuwenoude tradities en gebruiken weten te bewaren. Inheemse dorpen liggen ver in het binnenland. Sommige dorpen, bijvoorbeeld Palumeu in het Amazone-regenwoud, zijn met een gids te bezoeken. Hier kun je de inheemse manier van leven zien en ervaren. Interessant zijn de communicatiemogelijkheden van de telefoonboom, een imposante boom met grote wortels. Als je in de jungle verdwaalt, biedt zo’n boom uitkomst. Je klopt op de bast en dankzij de goede geleiding van de wortels kunnen de mensen in de buurt herleiden waar je bent.

Pepre Watra (‘peperwater’) is het bekendste inheemse gerecht in de moderne Surinaamse keuken. Het is een vissoep met, zoals de naam al zegt, veel pepers en specerijen. Omdat niets van de kleine gevangen vissen wordt weggegooid (grotere vissen worden gebruikt om te stoven), gaan in de échte Pepre Watra ook de koppen van de vissen, maar die kun je natuurlijk achterwege laten. Hier vind je een recept.

Om ook de huidige bevolking van Suriname bekender te maken met de inheemse cultuur worden er in Suriname regelmatig workshops Pepre Watra koken georganiseerd. In dit journaalitem zie je een verslag:

 

 

Pom, een Joods of Creools gerecht?

In de zeventiende eeuw kwamen er Joden naar Suriname. Ze begonnen plantages en vestigden zich voornamelijk op de zogeheten ‘Jodensavanne’, ongeveer 50 kilometer van Paramaribo. De overblijfselen van een synagoge daar herinneren nog aan die tijd. De centrale plek van het Jodendom in modern Suriname is de Neve Shalom Synagoge in Paramaribo, gebouwd in 1719. Een prachtig wit, houten gebouw waar ook een museum en een bibliotheek in gevestigd zijn. Het is een bijzondere en vredige plek: direct ernaast staat de Moskee Keizerstraat, in harmonie, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

De Joodse keuken staat waarschijnlijk aan de basis van een van Surinames beroemdste gerechten: pom. Het is een ovengerecht op basis van pomtayer (een soort zoete aardappel) met kip, groenten en citroensap. Met name het gebruik van citroensap is typisch Joods. Toch wordt het gerecht ook door de Creoolse bevolking van Suriname geclaimd. Het zou door hun uit Afrika gehaalde voorouders naar Suriname zijn gebracht. De Joodse oorsprong wordt door deskundigen het meest onderschreven. Zeker is hoe dan ook dat Creoolse invloeden op het recept bepalend zijn geweest voor de pom zoals we die nu kennen. Hier vind je een vegetarische variant en een recept met kip.

Of bekijk deze video:

 

 

Saoto soep, een kippensoep uit Java

Na de afschaffing van de slavernij ontstond er een tekort aan arbeidskrachten in Suriname. De Nederlandse koloniale regering ging daarom arbeiders ronselen onder de bevolking van Java, in de andere toenmalige Nederlandse kolonie Indonesië. Eind 19e eeuw kwamen de eerste Javanen in Suriname aan. Naar schatting hebben tot 1939 zo’n 30.000 Javanen de overtocht gemaakt. Van deze Javanen zouden nu bijna 75.000 afstammelingen zijn. Een groot gedeelte van hen woont in het district Commewijne, ten oosten van Paramaribo, waar veel oude plantagegebieden zijn.

In Commewijne kun je heerlijk eten in een van de typisch Javaanse warungs, kleine restaurants. Saoto soep bijvoorbeeld, waarschijnlijk Surinames bekendste soep. De goed gevulde soep komt oorspronkelijk uit Indonesië (daar wordt de soep vaak soto genoemd) en wordt in Suriname het liefst met kip bereid. Hier vind je een recept.

Of bekijk deze video:

 

 

Tjauw Min, Surinaamse bami met dank aan de Chinezen

Ook veel Chinezen trokken naar Suriname na de afschaffing van de slavernij. Zij kwamen voornamelijk uit het zuidoosten van China en staan bekend als Hakka-Chinezen. Als je door het centrum van Paramaribo loopt, is de aanwezigheid van de Chinezen duidelijk zichtbaar. Daar staat namelijk het gebouw van de Chinees-Surinaamse vereniging Kong Ngie Tong Sang. De poort naar het complex is volledig in Chinese stijl gebouwd, in de gebouwen erachter zie je een mengeling van Chinese en Caribische stijlen. Het gebouw is een ontmoetingsplek voor de Chinese bevolking, bijvoorbeeld om mahjong te spelen.

De Chinese migranten brachten bami mee en stonden daarmee aan de basis van de klassieker uit de Surinaamse keuken: Surinaamse bami (Tjauw Min). Wentel je eerst in de Chinese cultuur op de Zondagse markt in Paramaribo, waar alle denkbare Chinese kruiden en specerijen te koop zijn en veel Chinese gerechten te eten zijn. Maak daarna – of later als je al helemaal vol zit – deze verrukkelijke bami.

Of bekijk deze video:

 

 

Doksa Masala, een Hindoestaans feestmaal

In 1873 kwamen de eerste Brits-Indische migranten in Suriname aan, ook weer vanwege het tekort aan mankracht na de afschaffing van de slavernij. Naar schatting ontving Suriname zo’n 34.000 migranten uit Brits-Indië, waarvan zo’n tachtig procent Hindoe was. Er zijn dan ook veel hindoeïstische tempels in Suriname te vinden. De Arya Dewaker in Paramaribo bijvoorbeeld, geopend in 2001. Het indrukwekkende gebouw is achthoekig maar geeft de indruk rond te zijn. De architect wilde een ‘tropische’ tempel bouwen en koos daarom voor brede dakranden, veranda’s en kleine raampjes.

De overbekende Surinaamse roti vindt zijn oorsprong in de rijke Hindoestaanse keuken, net als de Surinaamse samosa’s. Maar als de Hindoestanen echt willen uitpakken, eten ze eend. In een curry met Masala-kruiden bijvoorbeeld: doksa masala (masala eend). Lekker met rijst of roti!

Kijk deze video voor een recept, en een niet te missen ‘Daal & Doks’-variant van Lil’ Kleines ‘Drank & Drugs’:

 

 

En wat drinken we bij al dit lekkers? Zelfgemaakt gemberbier, een glas Fernandes, Parbobier of vrolijk gekleurd Dawet, een Javaanse kokosdrank!

 


Touristico schreef dit verhaal in samenwerking met travelsuriname.nl, ‘jouw reis, jouw tempo’. Marijke Tuinstra en Edward Noordpool zijn dol op Suriname en willen het bijzondere land graag aan anderen laten zien. Om hun kennis en enthousiasme te delen, begonnen ze in 2016 hun reisbureau travelsuriname.nl. Je kunt bij hen je reis samenstellen met behulp van blokken. Je reis is hierdoor op maat gemaakt en tot in de puntjes verzorgd, maar er is ook ruimte voor eigen invulling. Ze helpen je uiteraard graag bij het maken van je keuze!