Dit verhaal gaat over seks. Gewaagd, ik weet het. Zeker voor iemand die op haar 31e nog steeds geen pakje condooms durft te kopen bij de Etos. Anyway, ik ga natuurlijk niet mijn eigen seksleven bespreken maar wel dat van jullie. Wat me namelijk deze zomer opviel is dat steeds meer mensen het onderdeel ‘seks hebben met partner’ als een belangrijk actiepunt zien van de vakantie.

Zo verzuchtte een van mijn vriendinnen laatst dat ze uitkeek naar de vakantie omdat er dan ein-de-lijk tijd was voor een goede pot seks. Toen ik een vriend van me vroeg wat hij had gedaan tijdens zijn vakantie zei hij: ‘Ik heb dat boek van Michelle Obama gelezen, tzatziki gegeten en heb dagenlang urenlang doorgebracht op de hotelkamer… en niet om te Netflixen.’

Nu vraag ik me af of en waarom stellen meer seks hebben tijdens vakanties. Is er eindelijk tijd voor en komen we er zo weinig aan toe in het normale leven? Een beetje zoals dat goede boek wat al tijden op je nachtkastje ligt maar waar je nooit de puf voor hebt om aan te beginnen? Ik hield een enquête en deed rondvraag in mijn vriendenkring.

Soort vakantie is van invloed

Een evenredig verband tussen vakantie en (meer) seks is natuurlijk veel te kort door de bocht. Het is namelijk van belang wat voor soort vakantie het betreft. Uit eigen ervaring kan ik jullie vertellen dat een fietsvakantie eerder een libidokiller is dan een libidoverhoger. Je hebt je namelijk al fysiek nogal ingespannen en vaak lig je op een dun matje in een tent waarop je het liefst stil als een plank ligt om de keiharde bodem niet te voelen. Bovendien bestaan er weinig kledingstukken die minder erotiserend zijn dan een fietsbroekje. 

Uit mijn onderzoekje bleek dat de meeste seks dan ook plaatsvond tijdens zonvakanties. Logisch ook wel, want als je een middagje doorbrengt aan het zwembad met een fles Chardonnay, een plateau oesters en een hotelkamer op loopafstand, is de stap niet meer zo groot. 

Seks op vakantie
De setting en aard van de vakantie zijn natuurlijk ook van invloed

Hebben we vaker seks op vakantie? Zo ja, waarom?

Van een gedegen onderzoek is natuurlijk geen sprake maar ik hoop er toch een paar pseudowetenschappelijke conclusies aan te verbinden (Diederik Stapel, eat your heart out). Het merendeel van de vrijgezellen gaf aan vaker seks te hebben in Nederland dan op vakantie. Dit verbaasde me niet want als je geen partner hebt, is het hoogstwaarschijnlijk makkelijker om in Nederland iemand mee naar huis te nemen dan in het buitenland, waar je de weg in de locale datingscene minder weet en misschien wel niet in stedelijk gebied zit. 

Van de mensen die een relatie hebben (gehad) gaf ruim 70% aan ook daadwerkelijk meer seks te hebben tijdens vakanties in vergelijking met thuis. De mogelijke theorieën hiervoor van mij en de deelnemers aan de enquête lopen uiteen. 

Je ziet je partner in een ander daglicht

Mijn persoonlijke hypothese waarom we over het algemeen meer seks hebben tijdens vakanties is geïnspireerd op een idee van Esther Perel, gerenommeerd psychotherapeut (en mijn idool). Esther groeide op in België, studeerde in Israël en Boston en heeft inmiddels al jaren een eigen praktijk in New York. Ze werd bekend door haar onderzoek naar het spanningsveld tussen de behoefte aan veiligheid (liefde, ergens bij horen en nabijheid) en de behoefte aan vrijheid (erotisch verlangen, avontuur en afstand) in menselijke relaties. 

Seks op vakantie
Tijdens vakanties zie je je partner in een andere omgeving
‘L’amour a besoin de proximité, le désir a besoin d’espace,’ aldus Esther Perel.


Wat ze hiermee bedoelt is dat je in een relatie een samensmelting zoekt die eigenlijk dodelijk is voor je seksleven. Er ontstaat daardoor een paradoxale situatie. Wanneer je heel verliefd bent, wil je constant bij elkaar zijn maar dat betekent ook dat je aan elkaar gaat wennen en dat je in een dagelijkse sleur terecht komt. Je gaat samenwonen, krijgt misschien kinderen en brengt veel tijd samen door. Veel stellen hebben dan minder seks dan in het begin, toen alles nog spannend, nieuw en onzeker was. Wanneer je meer fysieke afstand hebt (door bijvoorbeeld een tijd alleen op reis te gaan) of je partner in een andere omgeving ziet en uit de dagelijkse sleur bent (zoals op vakantie), kan het vlammetje weer oplaaien. Ik denk daarom dat dit een van de oorzaken is waarom je op vakantie meer seks hebt. Je ziet je partner in een ander daglicht, je doet weer verrassende dingen samen, het eten is anders, de taal, de mensen, de omgeving en daardoor ook je partner zelf. Ook al heb je geen fysieke afstand, je relatie krijgt weer even een nieuwe (soms avontuurlijke) dimensie. 

Meer tijd, minder kopzorgen

De meerderheid van de ondervraagden zag dit anders. Degenen die aangaven inderdaad meer seks te hebben op vakantie vinkten twee andere hokjes aan als oorzaak. De meest overtuigende redenen zijn dat je er 1. op vakantie meer tijd voor hebt en 2. minder aan je hoofd hebt dan thuis. Zo simpel kan het dus zijn. Een vriendin van mij beaamde deze redenen, die natuurlijk nauw onderling samenhangen. Het is volgens deze vriendin niet zo dat op vakantie de erotiek opeens hoogtij viert, maar het is eerder dat de agenda thuis gewoon te vol is. Wanneer we de hele dag moeten werken en misschien ook nog moeten sporten, koken, schoonmaken en zelfs nog een sociaal leven moeten onderhouden dan delft seks als snel het onderspit. Want om dit allemaal vol te houden moet je ook nog aan je slaap toekomen. Misschien is het wel zo dat ‘seks hebben op vakantie’ daadwerkelijk in datzelfde rijtje terechtkomt als het boek lezen waar je nooit aan toekomt. Op vakantie is bovendien het dagritme totaal anders. Dan worden we niet geleefd door agenda’s en hoeven we ons aanrecht niet te schrobben of na te denken over het avondeten. 

Seks op vakantie
Is er simpelweg meer tijd en ruimte voor seks tijdens vakanties?

Maar is het dan zo dat meer seks alleen maar voortvloeit uit een ander dagritme? Dat durf ik niet zo stellig te zeggen. Zo sprak ik meerdere stellen die seks echt als belangrijk onderdeel zien en zelfs als een must: het gebeurt niet alleen, er wordt echt tijd voor gemaakt. Een vriend van me vindt de vakanties bijvoorbeeld ‘hoognodig om überhaupt weer even te weten wat een seksleven ook alweer is’. Een ander stel gaf aan dat ze tijdens vakanties elke middag een seksmoment inplannen want ‘dat lukt normaal niet als je thuis aan het werk bent’. 

 Sommigen voelen zelfs een lichte maatschappelijke druk. 

Een van de vragen die ik stelde in de enquête was in hoeverre mensen seks op vakantie belangrijk vonden. Ze konden deze vraag ranken met 1 als ‘maakt niet uit’ en 5 als ‘noodzakelijk’. Een van de deelnemers zei hier het volgende over:

Ik heb bij de vorige vraag ‘noodzakelijk’ ingevuld, maar ik vind eigenlijk dat ik dat niet zou moeten vinden. Een deel daarvan komt vandaan bij het feit dat veel mensen (wellicht opschepperig) roepen dat ze tijdens de vakantie zoveel meer seks hebben, waardoor het ”zo heurt het’ gevoel optreedt. Of ik betrap mezelf op het gevoel ‘als ik minder seks heb op vakantie, betekent dat dan dat mijn relatie minder goed is?’ Ik meen dit ook in mijn omgeving te bespeuren.

Waarom?

Waarom zou je meer seks hebben op vakantie dan thuis? De belangrijkste reden is dat seks gezond is voor lijf en leden. Ten eerste houdt het je lekker actief: je verbrandt er weer even een extra ijsje mee. Daarnaast komen stoffen vrij die goed zijn voor je gemoed. Zo zorgt oxytocine ervoor dat je je verbonden voelt met je partner en heeft de stof een rustgevende werking. Ook maak je endorfine aan: deze stof onderdrukt pijn en geeft een gelukzalig gevoel. Dit zijn ook allemaal doelen die we nastreven door op vakantie te gaan. Seks kan hier dan een extra boost aan geven. 

De vraag is dus eigenlijk: waarom niet? 

Het antwoord lijkt me helder: omdat je er misschien gewoon helemaal geen zin in hebt, ook al vind je dat het erbij hoort. Omdat je in je kostbare vakantietijd misschien gewoon liever extra lang in bed blijft liggen, nog een bak tiramisu wegwerkt, een wandeling maakt, gaat winkelen of een goed gesprek wilt voeren met je partner. 

En dat boek. Ja, dat boek waar iedereen het al maanden over heeft moet je ook nog lezen en dat kost nu eenmaal tijd. Je kunt moeilijk terugkomen en dan tegen iedereen vertellen dat je werkelijk geen letter hebt gelezen omdat je alleen maar hebt liggen vozen op een hotelkamer. Nee, dat zou gênant zijn. 

Prioriteiten stellen dus. Op vakantie gaan is net het echte leven. 


 

Meer lezen?
Esther Perel: Erotische intelligentie

Luisteren?
Esther heeft haar eigen podcast genaamd Where should we begin waarin ze koppels met relatieproblemen counselt.