Reizen opent nieuwe werelden, en die nieuwe werelden hebben allemaal eigen gebruiken, do’s en don’ts. Om maar een voorbeeld te noemen: aai in Thailand nooit een kind over z’n bol (of een volwassene, maar dat is ook in Nederland raar), want het hoofd is het meest heilige lichaamsdeel. In de vijfde aflevering van de touristico-podcast gaat het over cultuurverschillen en hoe die je reis(keuze) beïnvloeden.

Eva, Richard en Hugo bespreken in hoeverre zij zich bewust zijn van hun eigen culturele onhandigheid – kan dat überhaupt? – en hoe je je aanpast aan lokale gewoontes. En is het erg als je dat niet doet? Want die mensen zijn er genoeg: de luidruchtige families, net te dik, met net te veel onbedekt lellend vlees in net te strakke kleren die luid-pratend een pittoresk Italiaans kerkje ontheiligen – zo weinig aanpassing dat je je eigenlijk plaatsvervangend schaamt.

Goed, kritiek hebben op anderen is makkelijk; hoe cultureel-gevoelig zijn Eva, Richard en Hugo zelf? Op die vraag is eigenlijk alleen maar een Cruijffiaans antwoord te geven: je gaat het pas zien als je het doorhebt. En dat is dus lastig. Makkelijker is het om van toeristen die Nederland (of specifiek, in Amsterdam) bezoeken te zeggen wat wel en niet kan. Niet: in peniskostuum op een bierfiets zitten. Wel: eigenlijk al het andere.

We hopen dat je het een fijne podcast vindt. Luister ‘m via IOS, Stitcher of Spotify. Tips? Tops? Laat een review achter in de IOS-app of mail hello@touristico.nl.