Het is bewezen: de creativiteit van modeontwerpers neemt toe hoe meer ze reizen. We gaan je niet vervelen met cijfers, benchmarks en curves, maar misschien ken je de bekende collecties van Yves Saint Laurent. In zijn meest succesvolle jaren keek hij elk seizoen naar een andere hoek van de wereld. Textielgewijs konden modeliefhebbers bijvoorbeeld met hem meereizen naar China, Rusland en zijn geliefde Marokko. Jacquemus, die in de modewereld de nieuwe Saint Laurent wordt genoemd, doet haast het tegenovergestelde. Voor zijn onlangs gelanceerde mannenlijn ging hij terug naar zijn geboorteplaats Marseille.

 

De verschillende films en biografieën die de afgelopen jaren over Yves Saint Laurent zijn verschenen, laten zien dat zijn reizen naar Marrakesh gedeeltelijk uit noodzaak voortkwamen. De verslaafde en depressieve ontwerper had de trips nodig om zijn gejaagde leven achter zich te kunnen laten en zich thuis te voelen. Yves werd in 1936 geboren in Oran, Algerije. De geuren en kleuren van Marokko deden hem aan de eerste periode van zijn leven denken. Die kleuren kwamen vaak terug in zijn haute couture en prêt-a-portercollecties.

 

Kom je vandaag de dag in Marrakesh, dan kun je haast niet om Yves Saint Laurent heen. Een bezoek aan de Majorelletuin van hem en zijn partner Pierre Bergé kan niet ontbreken. Exotische planten zorgen voor duizenden gradaties groen en de felgekleurde bloemen zijn een lust voor het oog. Dit steekt af tegen het hypnotiserende blauw van de villa midden in het park. Deze kleur maakt zo’n indruk dat dit ‘Majorelle Blue’ wordt verkocht in het winkeltje. Sinds kort is er in Marrakesh ook een Yves Saint Laurent-museum om de carrière van de ontwerper te vieren. Het indrukwekkende gebouw werd ontworpen door Studio KO en lijkt tegelijkertijd op een archeologische vondst als op een futuristisch object.

 

De goedlachse Simon Porte Jacquemus (Jawel, zijn echte naam. Dan moet je toch modeontwerper worden?!) lijkt in veel opzichten dan ook het tegenbeeld van de getroubleerde Yves Saint Laurent. Op sociale media plaatst hij foto’s van zijn dagen in de zon met vrienden en in interviews praat hij graag over hoe hij van het leven geniet. Zijn poëtische inslag in de mode lijkt wel op Yves: hij vertelt altijd een verhaal. Bovendien vindt hij het belangrijk om met zijn mode de kracht van een vrouw te onderstrepen. Iets waar Yves met zijn smokings voor vrouwen over mee kan praten. Wat Jacquemus echter niet vaak doet, is naar verre oorden kijken voor inspiratie.

Net als Yves, lijkt Jacquemus warme herinneringen te bewaren aan zijn jeugd. Waar Yves moeilijk terug kon keren naar zijn geboorteland door de Algerijnse onafhankelijkheid en die leegte opvulde met andere bestemmingen, blijft Jacquemus het liefst in Frankrijk. Eerdere shows van Jacquemus verwijzen naar Provençaalse volksculturen of de decadente haute couture van Parijs. Zijn grote doorbraak, de ‘La Bomba’-collectie, was geïnspireerd op zijn moeder in de zomer. Hoe dat eruit ziet? Gigantische hoeden (je kunt er niet mee door een deur), omgeknoopte stippenrokken en veel blote huid.

 

 

De collectie die volgde maakt een vergelijking met Yves Saint Laurent al helemaal onvermijdbaar. Simon Porte Jacquemus noemt zijn collectie Le Souk, en de modellen in de show dragen moderne versies van een kaftan en kleuren die doen denken aan de medina’s van Marrakesh, Fez of Rabat.

 

 

Na deze eenmalige reis naar de Maghreb keert Jacquemus weer huiswaarts. Op veler verzoek is de jonge Jacquemus namelijk een herenlijn begonnen. Hij toonde de collectie op bekend terrein: Calanque De Sormiou, een parelwit strand bij Marseille. De collectie heet Le Gadjo, wat officieel een naam van de zigeuners is voor een niet-Roma. In de geboortestreek van Jacquemus wordt het echter meer gebruikt in de betekenis van ‘knul’ of ‘kerel’.

En kerels waren het. Gespierde jongens liepen blootsvoets op het strand in pastelkleurige trainingspakken, slips en mouwloze tops. De persoonlijke details zijn ook de meest lokale: graanhalmen worden gebruikt als print op een overhemd en hangen verguld aan kettingen als amuletten. Sommige truien lijken met de hand gemaakt door een bezorgde moeder die haar zoon zo goed mogelijk wil beschermen. De kleding is niet alleen voor aan het strand. Een paar klassieke pakken in lichte kleuren komen ook voorbij, maar wel met opgestroopte mouwen en broekspijpen. Het verhaal achter de collectie lijkt kortom het verhaal van Jacquemus zelf: een buitenspelend kind uit het zuiden dat naar de stad vertrekt om daar een carrière op te bouwen.

 


Meer zien?

De volledige nieuwe mannenlijn van Jacquemus (en zijn eerdere vrouwencollecties) zie je bij Vogue.

Over het leven van Yves Saint Laurent verschenen in 2014 twee biografische films: Saint Laurent en Yves Saint Laurent.

Een prachtig blader- en leesboek is All about Yves van Catherine Ormen. Over het leven van Yves Saint Laurent, met schetsen, foto’s en persoonlijke brieven.

Liever winkelen?

Sla je slag bij Jacquemus of Saint Laurent!